Utorak, 26.10.2021.

10:13

Mutirao virus u Kini: Sve se više širi, stručnjaci zabrinuti

Nagli porast zaraženih ptičjim gripom u Kini ove godine izazvao je zabrinutost među stručnjacima.

Izvor: Tanjug

Mutirao virus u Kini: Sve se više širi, stručnjaci zabrinuti
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Filippo Venezia

Oni poručuju da je prethodno cirkulišući soj mutirao i da je sad zarazniji za ljude.

Kina je ove godine prijavila 21 slučaj infekcije podtipom H5N6 ptičjeg gripa, u poređenju sa samo pet prošle godine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Rojters. Iako je broj zaraženih mnogo manji u odnosu na više stotina infekcija virusom H7N9 2017. godine, novi slučajevi su ozbiljni i mnogi oblici bolesti teži, i umrlo je najmanje šestoro ljudi.

"Rast broja zaraženih u Kini ove godine je zabrinjavajući. To je virus koji izaziva veliku stopu mortaliteta", izjavio je profesor komparativne patologije na Univerzitetu Erazmus u Roterdamu Tijs Kuiken.

Većina obolelih zarazila se u kontaktu sa živinom i za sada nema potvrđenih slučajeva prelaska infekcije sa čoveka na čoveka. Iz SZO je saopšteno da je potrebna hitna dalja istraga kako bi se razumeli rizici i razlog povećanog broja zaraženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: