Janković: Kovid propusnice nisu diskriminacija, ova mera je srazmerna legitimnom cilju 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da kako lično misli da kovid propusnice nisu dovoljno efikasna mera i da za nju kao poverenicu nije pitanje da li su uvedene na vreme.

„Da li su kovid propusnice dovoljne i da li su uvedene na vreme – to nije pitanje za mene. Ali, kao građanka mogu da kažem da mislim da je potrebno proširenje te mere i da ona nije dovoljna“, rekla je Janković u emisiji „Uranak“ TV K1 i naglasila da „ne postoji pozitivna diskriminacija“.

„Diskriminacija je diskriminacija. Kovid propusnice nisu diskriminacija. Ova mera je srazmerna i proporcionalna legitimnom cilju, a zaštita javnog zdravlja je legitimni cilj“, navela je Janković.

Država ima obavezu da zaštiti javno zdravlje, ali i pravo da kontroliše sprovođenje mera u zaštiti javnog zdravlja, poručila je ona.

Mi kao građani imamo pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i obavezu da poštujemo mere očuvanja javnog zdravlja, dodala je poverenica.

Janković je saglasna sa ministrom Brankom Ružićem da onlajn nastava za mlađe osnovce nije realna.

„Pristalica sam stava da bi kada kreirate mere za zaštitu javnog zdravlja trebalo da krenete od onih najmanje restriktivnih. Takođe, mora se imati u vidu da veliki broj roditelja ne može da organizuje čuvanje dece, a decu do 12 godina ne smete i ne bi trebalo da ostavljate samu“, rekla je ona.

Nadalje, deca su slabo koncentrisana i fokusirana na gradivo kada pohađaju onlajn nastavu, istakla je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari