Dostupni linkovi

Rekordan broj zaraženih i preminulih od korone u Bugarskoj


Testiranje u Bugarskoj, oktobar 2021.
Testiranje u Bugarskoj, oktobar 2021.

Bugarska je u utorak, 26. oktobra prijavila rekordan broj smrtnih slučajeva i infekcija virusom korona na dnevnom nivou.

Broj novih infekcija u prethodna 24 sata dostigao je 5.863, dok su 243 osobe umrle, pokazuju zvanični podaci.

Pandemija u Bugarskoj, gdje je najmanja stopa vakcinacije u EU, do sada je odnijela 23.316 života, javlja agencija Rojters.

Suočena sa porastom broja infekcija i frustrirana sporim prihvatanjem vakcina, ova balkanska zemlja od sedam miliona stanovnika uvela je obavezne zdravstvene propusnice za većinu zatvorenih javnih mjesta.

Nova ograničenja izazvala su proteste, a neke političke stranke optužile su privremenu vladu da nije uspjela da upravlja pandemijom uoči parlamentarnih izbora 14. novembra.

Zdravstvene vlasti su upozorile da neuspjeh da se uspori novi talas bolesti može izazvati stroža ograničenja jer se bolnice bore da se izbore sa više pacijenata.

U COVID bolnicama leži više od 7.100 pacijenata, uključujući 608 na intenzivnoj njezi. Više od 90 odsto pacijenata nije vakcinisano, pokazuju podaci.

Vakcinacije su porasle od prošlog četvrtka, kada su vlasti ograničile pristup restoranima, bioskopima i teretanama, između ostalog, onima koji su vakcinisani, oporavili se od virusa ili imaju negativan test na COVID.

Ipak, Bugarska, u kojoj je skepticizam u vezi sa vakcinama veliki zbog ukorijenjenog nepovjerenja u državne vlasti i kontradiktornih poruka političara i eksperata, uspjela je da u potpunosti vakciniše samo 24 odsto odraslog stanovništva u poređenju sa prosjekom EU od 74 odsto.

XS
SM
MD
LG