ZATVORENICI U SPLITU PRETE POBUNOM ZBOG PICE: Planiraju štrajk glađu, a sve je zakuvao problematični šef zločinačke organizacije
Foto: Sergio Barrios / Panthermedia / Profimedia

kolovođa

ZATVORENICI U SPLITU PRETE POBUNOM ZBOG PICE: Planiraju štrajk glađu, a sve je zakuvao problematični šef zločinačke organizacije

Hrvatska -

U Šibenik je iz Zatvora u Splitu premešten Dean Majstorović (35) zvani Điđi, optužen da je šef jedne od zločinačkih organizacija iz Splita.

Uprava splitskog zatvora uplašila se da bi Majstorović mogao da pokrene pobunu i štrajk glađu jer su odbijeni zahtevi istražnih zatvorenika za dostavu pice u ćelije, piše Slobodna Dalmacija.

To je formalan razlog naveden u zahtevu za premeštajem koji je dostavljen Županijskom sudu u Splitu. Takođe, u ćeliji u kojoj je boravio Majstorović prilikom racije nađen i mobilni telefon, što je dodatni razlog disciplinovanja tog zatvorenika.

Kao razlog premeštaja je navedena procena da je Majstorović jedan od organizatora peticije i štrajka glađu kojim je trebalo da se izvrši pritisak na zatvorsku upravu, pogotovo upravnicu Anu Svalinu oko poboljšanja uslova u istražnom zatvoru. Među zahtevima se pogotovo ističe traženje da im se omogući dostava pice u ćeliju.

Kako je procenjeno da Majstorović ima jak uticaj na ostale zatvorenike, uprava zatvora smatra kako bi njegov premeštaj van Bilica doveo do smirenja bezbednosne situacije. Prigovori na dostavljenu hranu nisu od juče, iako zatvorenici u Splitu imaju pravo da naruče obroke spolja.

U drugim zatvorima i kaznionicama jela po narudžbi naručuju se iz zatvorske kuhinje pa to pravo koriste istražni zatvorenici koji imaju dovoljno novca na zatvorskom računu.

Istražni zatvorenici iz Splita, imaju mogućnost dostave, ali nemaju mogućnost izbora ugostiteljskog objekta, već obroke dobijaju isključivo iz jednog solinskog restorana.

Već ranije je bilo prigovora na kvalitet i neraznolikost obroka, a sa picom je situacija kulminirala. Na Bilicama ne žele nove probleme jer su u martu prošle godine imali štrajk glađu koji su uspešno ugušili raseljavanjem kolovođa od kojih su tada neki smešteni u Gospiću, a neki u Remetincu.

I sada su primenili isti recept bez puno razmišljanja jer im je Majstorović posebno rizičan pošto je već bio organizator pobune i učesnik sukoba unutar zatvora.

U vreme kada se Dean Majstorović zvao Dejan Martedić osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora zbog dilovanja spida i heroina, piše Jutarnji list.

Dok je čekao suđenje s nekoliko pritvorenika je u februaru 2006. godine blokirao vrata ćelije metalnim ormarima pa pravosudni policajci par sati nisu mogli da uđu.

Ponovno je uhapšen krajem 2008. godine kao član grupe na čijem čelu je bio Šćepo Bošković iz BiH, a prodavali su marihuanu po Splitu.

Prilikom hapšennja Majstorović je imao pištolj tetejac s metkom u cevi. U januaru 2009. godine se tokom šetnje pritvorskim krugom potukao sa 17-godišnjim pritvorenikom optuženim za ubistvo. Maloletnik je zadobio teške povrede glave, a Majstoroviću je određena kaznena mera. Iste godine mu je u gaćama nađen mobilni telefon.

Trenutno je u istražnom zatvoru od hapšenja polovinom prošle godine, a u međuvremenu je i optužen s Lukom Buzdovačićem (36) zvanim Sken, Jerkom Malvasijom (35) zvanim Jere, Ivanom Šunjićem (31), Dinom Stojanovićem (39), Bosiljkom Šakićem (39) zvanim Bosi i Hrvojem Miljkom Castro (33).

USKOK ih tereti da su se udružili od polovine 2019. godine do kraja maja 2020. godine radi planiranja ubistva T.M. (34) zbog duga od 270.000 evra.

Osim toga su optuženi da su, kako bi zastrašili više osoba i znatno oštetili njihovu imovinu, u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin, trake od tkanine i pravili molotovljeve koktele koje su u poslovne prostore članova njihove porodice.

Majstorović je takođe članovima zločinačke organizacije dao zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Evropske unije heroin i marihuanu kako bi je prodavali u Hrvatskoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track