Opoziciona grupa SSP, DS i NS još odmerava kvote i mandate 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Opoziciona grupa u kojoj su stožerne partije Stranka slobode i pravde, Deokratska stranka i Narodna stranka čiji lideri pregovaraju o zajedničkoj izbornoj listi imaju još pet dana za dogovor hoće li izaći na izbore ili ne.

Kraj oktobra su oni sami navodili kao rok za donošenje i objavljivanje te odluke.

Kao nam je nezvanično rečeno u ove tri partije, narednih dana trebalo bi da bude održan zajednički sastanak članova užih predsedništava SSP, DS i NS, kako bi se prodiskutovao zajednički nastup.

Glavni odbor DS je odluku o tome, na sednici tokom prošlog vikenda preneo na Predsedništvo, dok je predsednik SSP, Dragan Đilas, početkom oktobra, to isto učinio.

Tada je on prvi put i naveo kraj oktobra kao mogući rok za odluku o izlasku ili ne na izbore.

Prema nezvaničnim saznanjima, ide se u pravcu odluke da se izađe na izbore, iako u DS i NS među pripadnicima partijskih vrhova, ima onih koji smatraju da je bojkot bolja opcija budući da izborni uslovi ni za dalku nisu poboljšani i da opozicija nema puno šansi za dobar rezultat.

Kakva god odluka da bude, kako nam je rečeno, biće za sve nivoe izbora, dakle ako bude doneta odluka o izlaku na izbore izaći će se i na beogradske, parlamentarne i predsedničke izbore, a a ako ipak bude odlučeno da se bojkotuje, to će biti na svim nivoima.

Kako kažu naši izvori, na sednici GO DS vodila se višesatna i ozbiljna debata na tu temu, a o tome se itekako debatovalo i u partijskom vrhu Narodne stranke.

Još uvek se, kako su nam rekli izvori, debatuje i oko načina raspodele prvih nekoliko desetina mandata na parlamentarnoj listi.

Kako nam je objašnjeno, dogovor oko te liste je najteži, dok će dogovor oko liste za izbore u Beogradu, kao se pretpostavlja, biti lakši.

Đilas je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naveo da će najveće opozicione stranke doneti zajedničku odluku o tome da li će učestvovati na izborima ili će ih bojkotovati na, kako je naveo, način koji neće biti identičan kao prošli put.

– DS je u subotu imala Glavni odbor, SSP pre desetak dana, NS, PSG i PzP su organizacije koje sarađuju. Donećemo zajedničku odluku, ja verujem, jako brzo – zaključuje je Đilas.

Osim SSP, DS i NS u ovoj grupi su i Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat Sloga.

Prema ranijim izjavaam lidera PZP i Sloge oni nemaju problem da budu na kvoti SSP, dok je lider PSG Pavle Grbović za Danas naveo da ova partija ne želi da bude ničiji prateći vokal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari