EVROPA ULAZI U D(R)UGU ZIMU PANDEMIJE: Zatvaranja, vakcine i skok broja zaraženih izazvali haos na istoku i neizvesnost na zapadu
Foto: Ronin / Alamy / Alamy / Profimedia

korona

EVROPA ULAZI U D(R)UGU ZIMU PANDEMIJE: Zatvaranja, vakcine i skok broja zaraženih izazvali haos na istoku i neizvesnost na zapadu

Planeta -

Zatvaranja, ogroman broj zaraženih i podela oko vakcine najavili su drugu pandemijsku zimu u Evropi gde na istoku vlada haos, a na zapadu neizvesnost.

Uprkos tome što su ove zime, u poređenju sa prethodnom, vakcine dopstupne, Evropa je jedini deo sveta koji prijavljuje skok broja zaraženih na globalnom nivou, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Treću nedelju zaredom, ovaj region je zabeležio rekordan broj novih slučajeva zaraze, navodi SZO.

Situacija je naročito problematična u istočnoj Evropi i Rusiji gde zbog slabog interesovanja za vakcine (24 posto u pojedinim zemljama), broj umrlih i zaraženih koronom dostiže vrtoglave visine.

Prošlog četvrtka, Letonija je postala prva zemlja Evropske unije koja je donela odluku o zatvaranju, pritisnuta skokom broja novozaraženih i niskom stopom vakcinisanih. Svega 56 posto svih odraslih osoba dobilo je obe doze vakcine. Prosek u EU je 74,6 posto.

Zapadna Evropa takođe beleži porast broja slučajeva, iako su vakcine širom dostupne. Stopa zaraženih u Nemačkoj porasla je u subotu na 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, prvi put od maja. Belgija, uz Irsku, ima jednu od najviših stopa zaraženih u Zapadnoj Evropi, pokazali su podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). U Belgiji na 100.000 ljudi ide 325,75 zaraženih, u Irskoj 432,84.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbruk rekao je lokalnom VRT da je zemlja duboko zagazila u četvrti talas zaraze. Više od 85 posto populacije je vakcinisano, dok je najveći broj pacijenata u bolnicama nevakcinisan, preneo je Rojters.

Zbog različitih stopa vakcinisanih, istok i zapad Evrope se sada kreću po drugačijim kolosecima, ali ono što im je zajednićko je porast broja zaraženih kao posledica popuštanja mera, otvaranja ekonomija, zime koja tera ljude da se druže u zatvorenom i vrlo zaraznog delta stoja, rekao je CNN stručnjak za globalno zdravlje sa Oksforda, dr Piter Drobac.

bolnica, pacijenti, respirator
foto: Zorana Jevtić

Vakcinacija

Iako pojedine zapadnoevroopske zemlje prijavljuju porast broja zaraženih, zahvaljujući vakcinama broj umrlih i hospitalizovanih je relativno "ravan" u poređenju sa onim na istoku.

Rumunija, koja ima jednu od najviših stopa umrlih po glavi stanovnika, od danas ponovo vraća noćni policijski čas, a kovid propusnice su obavezne za većinu mesta.

Problem Rumunije nije nedostatak vakcina. EU zemlje-članice imaju pristup svim vakcinama koje je odobrila Unija, ali poput zemalja Baltika i Balkana, interesovanje za vakcine u Rumuniji je slabo, zbog lošeg pristupa vlasti kampanji vakcinacije ali i generalnog nepoverenja u zvaničnike. Svega 35,6 posto odrasle populacije je potpuno vakcinsano, pokazuju podaci ECDC.

Susedna Ukrajina prijavila je u četvrtak najviši broj slučajeva korone od početkka pandemije - 22,415. Nekoliko dana ranije, predsednik Volodimir Zelenski pozvao je građane da se vakcinišu i tako spreče lokdaun.

"Na raskrsnici smo i pred nama su dva puta: vakcinacija ili zatvaranje", rekao je Zelenski u intervjuu za ukrajinski ICTV. "Svakog dana imamo ovaj izazov i ovaj izbor. Ja sam totalno protiv lokdauna... zbog ekonomije", rekao je on.

U petak su škole u žarištima zatvorene a vlasti su poručile da će za korišćenje javnog prevoza u Bukureštu od sada biti potreban negativan test ili sertifikat o vakcinaciji jer je broj umrlih u glavnom gradu dostigao novi crni rekord - 614 za jedan dan, navodi Rojters.

Rusija je u najgoroj fazi pandemije. U Moskvi je od danas na snazi 10-dievni lokdaun, a zvaničnici otvoreno priznaju da je pred zemljom sumorna zima. Rusija je danima prijavljivala rekordan broj zaraženih i umrlih. U sredu je preminulo 1028 osoba.

"Nije urađeno sve što je bilo potrebno kada je reč o obaveštavanju i objašnjavaju neophodnosti i važnosti vakcinacije", rekao je Dmitri Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina. "Ali, istovremeno, naši građani moraju da budu odgovorni i vakcinišu se", dodao je on.

korona, vakcina
foto: Shutterstock

Magičnog leka nema

Zapadna Evropa "neće upasti u krizu kakvu smo imali ranije - sa otvaranjem poljskih bolnica - jer su vakcine definitivno promenile pravila igre i u tom smislu, postoji dosta razloga za optimizam", smatra Drobac.

Velika Britanija, sa druge strane, pokazuje da magičan lek ne postoji, dodao je on.

Britanija registruje najviše dnevnih slučajeva zaraze u celoj Zapadnoj Evropi, nakon što je letos ukinula gotovo sve epidemiološke mere. Zdravstveni zvaničnici očajnički danima očajnički pozivaju vladu da ponovo uvede mere obaveznih maski ili kovid propusnice, kako bi se sprečilo novo zatvaranje zemlje.

Uprkos porastu broja hospitalizovanih i umrlih, London odbija takve mere. Ketrin Henderson, šef Hitne službe Kraljevskog koledža rekla je Skaj Njuzu da je zdravstveni sistem "u užasnoj situaciji", da hitne službe padaju na nos od posla, a da se ispred ambulanti stvaraju ogromni redovi.

Oglasio se i britanski premijer Boris Džonson koji je pozvao starije od 50 i one koji su u većem riziku od kovida, da prime treću, buster dozu vakcine.

To neće biti dovoljno u situaciji kada broj novozaraženih raste i samo će biti plodno tlo za razvoj novih varijanti virusa. Kao potvrda toga, britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost objavila je da ispituje varijantu delta stoja - AY.4. "jer postoje dokazi da je zaraznija od delte".

"Britanska strategija je da prepusti vakcinama da urade sav posao. A mislim da to nije dovoljno", kaže Drobac.

Prema njegovim rečima, opasna je strategija puštati nevakcinisane, poput dece, da se zaraze i tako stvore "određeni nivo kolektivnog imuniteta".

"Problem sa tim je što ne samo da omogućava neprihvatljivo visok nivo hospitalizacija i umrlih, već i što možda nije efikasan", dodao je on.

Dok Britanija okleva sa merama, Irska se suzdržava od popuštanja mera zbog porasta broja novozaraženih, uprkos tome što ima jednu od najviših stopa cepljenih u Evropi - 92 posto populacije, navodi ECDC.

Irski premijer Majkl Martin rekao je prošle sedmice da će kovid vakcinalne propusnice i dalje važiti za dešavanja u zatvorenom kao i da će maske biti obavezne u zatvorenim prostorima.

Evropa ne može da zaboravi na mrtve i lokdaune od prošle zime, rekao je Majk Rajan, izvršni direktor SZO programa hitnih službi. Ne znamo kakva će biti situacija za dva, tri meseca... moramo da budemo oprezniji, dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track