Dostupni linkovi

Općinsko vijeće Velike Kladuše izglasalo opoziv načelnika Fikreta Abdića


Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić
Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić

Općinsko vijeće Velike Kladuše, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), izglasalo je 25. oktobra opoziv načelnika Općine Fikreta Abdića, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Amir Purić, predsjednik Kluba Naše stranke u Općinskom vijeću.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Purić ističe da je opoziv jedino moguće rješenje u situaciji kada "općinski načelnik ne radi u skladu sa statutom i pozitivnim zakonskim propisima".

"I u situaciji kad se protiv njega vode sudski procesi, te u Općinskom vijeću nema većinu potrebnu za usvajanje odluka. Praktično je tu blokadu u kojoj se Općina nalazi moguće riješiti samo opozivom načelnika, a usvajanje ove inicijative je prvi korak u tom procesu", kaže Purić.

Podsjeća da je zakonom propisano da Općinsko vijeće, u roku od 30 dana, donese odluku koja će definirati datum održavanja referenduma građana o opozivu.

Ukoliko natpolovičnom većinom građani na referendumu potvrde stav u Općinskom vijeću, bit će imenovan vršitelj dužnosti i raspisani vanredni izbori za načelnika Općine Velika Kladuša.

Klub vijećnika Naše stranke počeo je u julu razgovore s drugim klubovima
u Općinskom vijeću u vezi s pokretanjem zajedničke inicijative za opoziv načelnika.

Inicijativa je zvanično podnesena 11. augusta, s potpisima 12 vijećnika.

Abdićev opoziv izglasan je na inicijativu vijećnika Naše stranke, Stranke demokratske akcije (SDA), Narodnog evropskog saveza (NES), Socijaldemokratske partije (SDP), te dva nezavisna vijećnika i jednog iz Demokratske narodne zajednice (DNZ).

Abdić je bio uhapšen 18. juna prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba.

Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (jednog od 10 kantona u Federaciji BiH), koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Iz pritvora je pušten uoči Lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao učestvovati u kampanji za načelnike Velike Kladuše.

Sud Bosne i Hercegovine saopćio je 1. oktobra kako je zaprimio akt Interpola, kojim se ova pravosudna institucija obavještava da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za Fikreom Abdićem, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.

XS
SM
MD
LG