');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"SPREMAJU SE DA PRATE LJUDE" Kompanija "Majkrosoft": Ruski hakeri sproveli MASOVNE NAPADE u Americi

Agencija sa sedištem u Rusiji koja stoji iza prošlogodišnjeg masovnog sajber-napada ciljala je na stotine više kompanija i organizacija u svom najnovijem talasu napada na računarske sisteme bazirane u SAD, navela je kompanija "Majkrosoft".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hakeri, hakerski napad, pokrivalica Foto: shutterstock
Hakeri, hakerski napad, pokrivalica

Majkrosoft je, u blog postu od 24. oktobra, rekao da je najnoviji talas napada hakerske grupe Nobelijum usmeren na „preprodavce i druge pružaoce tehnoloških usluga“ klaud servisa.

Ti napadi su bili deo šire kampanje tokom leta, rekao je Majkrosoft, dodajući da je obavestio 609 kupaca između 1. jula i 19. oktobra da su napadnuti.

Samo mali procenat poslednjih pokušaja je bio uspešan, rečeno je iz kompanije novinarima Njujork tajmsa, koji je prvi objavio vest o napadima, ali nije dao više detalja.

Američki zvaničnici potvrdili su Tajmsu da je bilo hakerskih napada, a jedan neimenovani visoki zvaničnik administracije nazvao ih je „nesofisticiranim, uobičajenim operacijama koje su mogle biti sprečene da su provajderi klaud usluga implementirali osnovne prakse sajber bezbednosti“.

"Ova nedavna aktivnost je još jedan pokazatelj da Rusija pokušava da dobije dugoročan, sistematski pristup različitim tačkama u lancu snabdevanja tehnologijom i uspostavi mehanizam za praćenje – sada ili u budućnosti – ciljeva od interesa za rusku vladu", napisao je "Majkrosoft".