Majka nastradale Nine Rađenović dobila poziv na saslušanje zbog protesta u Petrovaradinu

Zorica Rađenović, majka Nine Rađenović koja je nastradala u Petrovaradinu, pozvana je na saslušanje u utorak, povodom "nasilničkog ponašanja na javnom skupu".
Majka nastradale Nine Rađenović dobila poziv na saslušanje zbog protesta u Petrovaradinu
Foto: 021.rs
Nina Rađenović nastradala je u saobraćajnoj nesreći 6. juna, u večernjim satima, dok je u Preradovićevoj ulici prelazila kolovoz van pešačkog prelaza. Za izazivanje saobraćajne nesreće tereti se dvadesetjednogodišnji P. R.
 
Zorica Rađenović je za 021.rs rekla da za sada ne želi da daje izjave u vezi sa pozivom policije. 
 
Za delo za koje se saslušava Zorica Rađenović, zaprećena je novčana sankcija i kazna zatvora od jedne do pet godina i novčanom kaznom.
 
Poziv je usledio gotovo dva meseca od prestanka niza protesta koji su, nezadovoljni načinom na koji se sprovodi istraga i sa zahtevom da se osumnjičeni pritvori, organizovali roditelji, rodbina i prijatelji nastradale devojke. 
 
Nakon nesreće, osumnjičenom mladiću nije određen pritvor, a policija je podnela krivičnu prijavu za teško krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za šta je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina. Kako se sve dešavalo tokom leta, nedeljama nije bilo saslušanja osumnjičenog, a porodica je dovodila u sumnju i samu istragu, počeli su protesti u Petrovaradinu. 
 
Nakon dve nedelje od prvih protesta, tužilaštvo je predložilo pritvor za P. R, ali je Osnovni sud odbio taj predlog. Prema poslednjim informacijama, od tada je tužilaštvo saslušalo još svedoka i naložena su neke druge istražne radnje.
 
Na jednom od protesta došlo je i do incidenta, kada je grupa okupljenih opkolila automobil tužiteljke Svetlane Benišek Suvajdžić. Povodom ovog događaja reagovalo je Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, koji su događaj okarakterisali kao linčovanje, navodeći da njihova koleginica nije dobila policijsku zaštitu, iako su se pripadnici MUP-a nalazili u blizini. 
 
Pokret 1od5miliona: Prestanite da od žrtava pravite okrivljene
 
Pokret "1od5milion" je povodom pozivanja Zorice Rađenović u policiju na saslušanje zbog nasilničkog ponašanja saopštio da je "sistem izgubio svaki moralni kompas".
 
"Prete majci nastradale devojke, očigledno zato što je javno iskazivala opravdanu sumnju da je bilo opstrukcija istrage nesreće koja je usmrtila njenu ćerku. Zorici prete i zastrašuju je potencijalnim krivičnim delom za nasilničko ponašanje. Pošto nije jasno kakvo je 'nasilničko ponašanje' u pitanju, ne možemo da se ne zapitamo da li je to odmazda ovog sistema prema majci tragično nastradale Nine zato što je pravdu za svoju ćerku, ali i za sve ostale žrtve bahatih vozača, i to pošto su institucije zakazale, tražila na ulici", navodi pokret 1od5miliona. 
 
Oni su pozvali tužilaštvo i policiju da odbaci prijavu protiv Zorice Rađenović "koja je bila primorana kao i mnogi sugrađani da pravdu traži na ulici", iznevši zahtev da se prestane sa praksom da se od žrtava prave okrivljeni. 
  • dokle

    27.10.2021 10:09
    vise
    vozaci ne staju pesacima ni na pesackim prelazima, vecina, tako da je uporno ponavljanje kako je prelazila van pesackog prelaza besmisleno i bezobrazno.
    Nad tuziteljkom nije izvrsen linc jer je ziva i zdrava a tuzioci bi mogli da se zapitaju sta ce se jos u buducnosti desavati kad toliko ne rade svoj posao ili ga rade sasvim nakaradno.
  • Nekons

    26.10.2021 13:28
    *
    Treba i mi vožači da napravimo protest protiv bahatih pešaka. Tegljenja preko pešačkog dok bulje u mobilni, prelaženja i pretrčavanja van pešačkog, dijagonalnog prelaženja ulice...
  • T

    26.10.2021 00:07
    Toliko je čudno sveopšte ponašanje tužulaštva da jedino može proizići da upravo tužilsštvo želi da provocira i dobije proteste jer se plaši da protestuje samo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti