Epidemiološka situacija u Sloveniji se pogoršava, vlada zasad bez novih mera 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji se zbog pogoršanja epidemiološke situacije pojačavaju kontrole putnika u javnom prevozu, a razmišlja se i o uvodjenju dodatnih mera, premda ih vlada za sada ne najavljuje.

Četvrti talas epidemije korona virusa ne jenjava, pa je u poslednja 24 sata potvrdjeno 707 novih slučajeva zaraza, skoro dvostruko više nego pre sedam dana, piše Hina.

Jedanaest obolelih je preminulo, a udeo pozitivnih testova iznosio je 34 posto, najviše do sada od početka epidemije.

Budući da se javni prevoz smatra izrazitim mestom širenja zaraza, vlada je danas objavila da su inspektori počeli „pooštreno“ proveravati kovid propusnice, te sankcionisati one koji ih nemaju.

Uz to, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek upozorio je ovih dana da je virusa mnogo i u studentskoj populaciji, te da bi jedna od idućih mera zato moglo biti ponovni prelazak na onlajn nastavu.

Članica vladinog tima za kovid-19 Irena Košek Grmek izjavila je danas za Slovenačku televiziju da upozorava mlade koji ove nedelje imaju školske praznike da se suzdrže od većih okupljanja i zabava, a sve druge da se drže osnovnih protivepidemijskih mera, kako se stanje ne bi i dalje pogoršavalo.

Epidemiolozi posebno upozoravaju na sve veći pritisak na bolnice u kojima su trenutno 493 kovid pacijenta, od čega 127 na intenzivnoj nezi.

Prema ranijoj strategiji vlade, iduće izrazitije zaoštravanje mera uvelo bi se nakon što broj obolelih na intenzivnoj nezi u bolnicama predje 150, što se uz ovaj trend može očekivati uskoro.

Kad se to dogodi, strategija koju je u septembru prihvatila vlada predvidja da bi na posao mogli dolaziti samo oni koji su vakcinisani ili preboleli kovid, a isto bi važilo i za većinu drugih aktivnosti, za prevoz, za ulazak u tržne centre i slično.

Vlada za sada ne najavljuje nove mere, ali i dalje poziva na vakcinaciju kao najsigurniju zaštitu, no do sada se potpuno zaštitilo samo 53 odsto ukupne populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari