Foto: Reuters
Foto: Reuters

Istanbulski derbi van evrozone: Bešiktaš ne gubi od Galate na Vodafon parku

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.10.21. | 11:50

Velikani sa Bosfora dočekuju međusobni okršaj nezadovoljni pozicijama na tabeli - crno-beli su šesti sa 17 bodova, Lavovi deveti sa istim bodovnim saldom

Bešiktaš je aktueni šampion Turske, ali njegove partije u poslednje vreme su sve, samo ne šampionskog karaktera. Zato istanbulski derbi sa Galatasarajem u 10. kolu Superlige dolazi u izrazito nepovoljnom trenutku, nakon četiri poraza iz poslednjih pet utakmica. Sa odbranom koja daje rivalima i šakom i kapom crno-beli teško mogu da preseku negativan niz - toga je svesna i Galata, ali i ona ima svojih problema. Za početak izražen kompleks od Vodafon parka, stadiona na kojem nikada nije trijumfovala.

(2,30) Bešiktaš (3,40) Galatasaraj (3,10)

Izabrane vesti

Protiv Sportinga u Ligi šampiona na videlo je izašla jedna velika istina. Bešiktaš jeste skup kvalitetnih pojedinaca, ali trener Sergen Jalčin još ne uspeva da njihovu umešnost poveže u savršenu simbiozu i vrati tim na šampionsku stazu. Uspevali su Kajl Larin, Rašid Gezal, Miši Batšuaji da zaprete lisabonskom velikanu, ali na kraju su dobili četiri komada, te ostali na nuli posle tri kola u grupnoj fazi evropske elite. U prvenstvu nije mnogo bolje, pa Bešiktaš kao šestoplasirani sa 17 bodova, kaska sedam bodova za vodećim Trabzonom.

Identičan bodovni saldo ima i Galatasaraj, ali forma Lavova je krajem septembra krenula uzlaznom putanjom, pa mogu da se pohvale sa tri vezana prvenstvena trijumfa, odnosno pet utakmica bez poraza. Proradila je rumunska veza Aleksandru Kikaldau - Ovidiju Morutan, Natezao se čitavog leta prvi čovek Steaue Điđi Bekali sa Galatom oko Morutana, pa je za 3.500.000 pustio ofanzivnog vezistu koji je pokazao da ume i da pakuje i da postiže golove. Razigrao se poslednjih nedelja i mladi egipatski špic Mustafa Mohamed, postigao tri gola u poslednje dve utakmice srušivši Rize i Konju.

Turski mediji predviđaju da će levi bek Ensakala i štoper Velinton platiti ceh ubedljivom porazu od Sportinga, te da će Meras na levi bok, a Ujsal u tandem sa Domagojem Vidom. Odbrana Jalčinove ekipe je poslednjih mesec i po dana toliko porozna da Bešiktaš samo jednom na poslednjih osam mečeva nije primio dva ili više golova. Na minulih šest duela, dopustio je rivalima da mu zatresu mrežu čak 15 puta!

Ofanzivnog kvaliteta Bešiktaš ima na pretek sa Tešeirom, Gezalom, Larinom i Betšuaijem, ali i realizacija bi morala da bude bolja u odnosu na okršaj sa Sportingom. Sa druge strane trener Bešiktaša Fatih Terim ima formulu za uspeh.

"Ostaćemo staloženi i mirni čitavih 90 minuta i igrati bez panike. Nećemo dozvoliti da nas bilo šta izbaci iz ravnoteže. Čekaćemo pravi trenutak protiv Bešiktaša, kao što smo protiv Lokomotive u Moskvi", rekao je legendarni stručnjak.

Lokomotivu su slomili u 82. minutu golom Kerema Akturkoglua, kao i Bešiktaš u poslednjem odmeravanju snaga kada je na Turk Telekom stadionu bilo 3:1. Doduše, od tadašnjih strelaca Falkao više nije u klubu, Arda Turan je povređen, a pitanje je hoće li se Rajan Babel naći u startnoj postavi.

Podrška publike na Vodafon parku na kojem je Galata gostovala u pet navrata, premijerno osvojila bod, pa četiri puta gubila, biće značajan faktor za Bešiktaš. Na stadionu će biti oko 20.000 navijača, a bez sumnje bi Vodafon park bio krcat da kovid mere ne predviđaju polovičan kapacitet.

TURSKA 1 – 10. KOLO

Petak

Malatja - Altaj 2:1 (0:0)

/Teteh 57, Bujuk 68p - Bamba 84p/

Subota

Gazijantep - Giresun 1:1 (0:0)

/Perez 90+2 - Seržinjo 78/

Konja - Kajzeri 2:0 (2:0)

/Gurler 8, Hadžiahmetović 45/

Geztepe - Trabzon 0:1 (0:0)

/Žervinjo 45/

Nedelja

Karaguumruk - Hataj 1:1 (1:1)

/Pešić 38 - El Kabi 30/

Antalija - Bašakšehir 1:2 (0:1)

/Gača 90+6 - Ozkan 32, 56/

Sivas - Adana 1:1 (1:0)

/Gradel 7 - Baloteli 90+9pen/

Fenerbahče - Alanja 1:2 (0:0)

/Dursun 75 - Akbaba 75, Bekiroglu 90+3/

Ponedeljak

19.00: (2,50) Bešiktaš (3,35) Galatasaraj (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BešiktašGalatasarajTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara