Tekst objavljen: 24.10.2021 16:00        


Jedna njujorška kompanija proizvodi votku od ugljen-dioksida izdvojenog iz vazduha, nazivajući je “najodrživijim pićem na planeti”

Votka se sada pravi i od ugljen-dioksida


“Slušajući o katastrofalnim posledicama aktuelne klimatske krize neki ljudi će sigurno posegnuti za čašicom, stoga proizvodnja alkohola od štetnih gasova koji doprinose zagrevanju planete deluje kao sasvim razumna ideja”, piše Gardijan u uvodu teksta o ovom neobičnom piću.

Ono se zove Air Vodka i pravi se od ugljen-dioksida. Naziva se jednim od najzelenijih pića na svetu, iako je zapravno bezbojna i ima ukus kao obična votka. Za taj status zaslužna je činjenica da se prilikom proizvodnje svake flaše ovog pića uklanja kilogram CO2 iz atmosfere. Otud i njen naziv (air=vazduh), kao i naziv njenog proizvođača – Air Company.

Kompanija je otvorena 2017. i prve dve godine je radila na razvoju ove ideje. Air Vodka je puštena na tržište 2019. godine i vrlo brzo je počela da dobija razne nagrade, i za inovativnost ali i za ukus. Na početku pandemije, kompanija je deo proizvodnje preorijentisala na dezinficijense koji su u tom trenutku bili potrebni, ali i počela da osmišljava nove primene za svoju glavnu sirovinu. Sada i votku i dezinficijense za ruke i sastojke za parfeme i raketno gorivo pravi od ugljen-dioksida.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Osnovnu sirovinu za proizvodnju ovog pića, CO2, Air Company nabavlja ili iz industrijskih pogona koji su veliki zagađivači ili usisavanjem iz vazduha. Ovaj gas dalje reaguje sa vodonikom nastalim elektrolizom i tako se stvara etanol koji u kombinaciji sa vodom postaje votka.

Iako je u pitanju veoma inovativan izum, nisu svi odušeljeni njime. Ekolozi kažu da se na ovaj način “hvata” veoma malo ugljen-dioksida i da ovakve priče skreću pažnju javnosti sa stvarnih problema koji se mogu rešiti jedino prestankom korišćenja fosilnih goriva na globalnom nivou.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
votka ugljen dioksid vodka air vodka co2 alkohol alkoholna pića

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana