Maks Ferstapen (©Reuters)
Maks Ferstapen (©Reuters)

Ferstapen pokorio Teksas, Hamiltonu se ljulja tron

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.10.21. | 23:18

Holanđanin pobedio na trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD-a u Ostinu. Ostavio iza sebe branioca krune i povećao prednost u generalnom plasmanu

Prošle sezone je Luis Hamilton lako odbranio krune u Formuli 1, sa čak 124 bodova više od najbližeg pratioca, Finca Valterija Botasa, ali u ovom šampionatu novi poredak. Red Bul se vratio na velika vrata, a Holanđanin Maks Ferstapen preti da pomrsi račune vladaru najbržeg crikusa.

Ferstapen je osvojio Veliku nagradu SAD-a. Slavio je na trci u Ostinu, u Teksasu. Bila je to njegova osma pobeda u sezoni i povećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na Hamiltona. Vozač Red Bula sada ima 287,5 poena, 12 više od Hamiltona. Sve to garantuje fenemenalni finiš šampionata i borbu za titulu.

Izabrane vesti

Dvojica najboljih vozača današnjice vodili su žestoku bitku tokom cele trke. Hamilton je odlično startovao, već u prvom krugu pretekao Ferstapena. Taktički rat i odlazak na zamenu pneumatika dobio je Red Bul. Lala je prvi otišao u boks. Nedugo zatim je i Britanac uradio isto, ali kada se vratio na stazu, Ferstapen je već pobegao, stvorio je čak sedam sekundi prednost u odnosu na šampiona.

Britanac je do 30. kruga uspeo da smanji prednost. Ferstapen je opet prvi otišao u boks, nedugo zatim je i Hamilton promenio gume, ali je opet izgubio ritam, Lala je pobegao više od osam sekundi i do kraja trke nije bilo problema da ostane na čelu i pobedi osmi put u ovom šampionatu i primakne se prvoj krunu u karijeru u Formuli 1.

Mesto na podijumu osvojio je i Serhio Perez koji je većim delom trke bio na toj poziciji. Nije mogao da pripreti vodećem dvojcu, a lako je uspeo da osvoji treću poziciju. U generalnom plasmanu, na trećem mestu ostao je Valteri Botas sa 185, dok Lopez ima 150.

U generalnom plasmanu konstruktora vodi Mercedes sa 433,5 boda, dok je Red Bul na 397,5. Ostali su daleko iza. Meklarn Mercedes je na 240 bdoova, dok je slavni italijanski Ferari tek četvrti sa 232,5.

Naredna trka Fomrule 1 vozi se Meksiko Sitiju. Do kraja šampionata ostala je još pet trka.

---------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!



tagovi

Formula 1Maks FerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara