Dostupni linkovi

Nemačka policija zaustavila ultradesničare na granici sa Poljskom


Demonstranti u nemačkom gradu Gubenu sa transparentom na kojem piše "Protiv starih i novih nacista", 23. oktobar 2021.
Demonstranti u nemačkom gradu Gubenu sa transparentom na kojem piše "Protiv starih i novih nacista", 23. oktobar 2021.

Nemačka policija saopštila je 24. oktobra da je zaustavila više od 50 pripadnika ekstremno desničarske grupe, naoružane biber sprejom, bajonetom, mačetom i palicama, koja je pokušala da patrolira poljskom granicom kako bi sprečila migrante da uđu u zemlju.

Veruje se da grupa podržava krajnje desničarsku stranku "Treći put", za koju se sumnja da je povezana sa neonacističkim grupama.

Ova stranka je pozvala svoje članove da preduzmu akciju protiv prelaska migranata na graničnim prelazima sa Poljskom.

Portparol policije saopštio je da je policija zaplenila oružje koje su nosili osumnjičeni i naterala ih da napuste područje grada Gubena.

Neki od osumnjičenih, kako se navodi, doputovali su na poljsku granicu iz drugih delova Nemačke.

Desetine ljudi protestovalo je 23. oktobra u gradu Gubenu da pokažu svoje protivljenje planiranim patrolama krajnje desnice.

"Ne želimo da prepustimo region neonacistima. Želimo da damo primer da azil jeste i da će ostati ljudsko pravo", rekli su organizatori za sajt Der Spiegel.

Nemačka je postavila dodatnih 800 policajaca na poljskoj granici kako bi kontrolisala protok migranata koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju iz Belorusije, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

Prošle nedelje, ministar je rekao da Nemačka nema nameru da zatvori granicu sa Poljskom, ali je naknadno naveo da će zemlja možda morati da razmotri ponovno uvođenje kontrole.

XS
SM
MD
LG