Magazin Srbija

Zatvara se “čudo neviđeno” koje zapošljava 3 radnika, Izraelac noću iznosi mašine i duguje 4 plate

fabrika kuršumilja
Foto: Rešetka

Propala je još jedna strana “investicija” koja je najavljivla više od 100 zaposlenih, propsperitet za Kuršumljiju i proizvodnju najboljeg nameštaja na svetu.Desetak zaposlenih izraelske kompanije Wood feel u Kuršumliji već dva dana dežuraju danonoćno na ulazu u fabriku jer je poslodavac počeo da iznosi radne mašine. Pored toga što nisu primili plate za poslednja 4 meseca, dobili su i otkaze te je fabrika nameštaja spala na 3 zaposlena.

Izraelac Ran Aviad je grandiozno 2018. godine najavljivao  planove za svoju fabriku i benefite koje će Kuršumilja imati.

– Imamo velike planove za Kuršumliju. Nadam se da će u ovom objektu biti zaposleno i do 200 radnika, a kasnije se taj broj možda i poveća. Već je u planu otvaranje još jednog pogona u Mačkovcu, pa će sa njim broj zaposlenih biti ukupno 500 – rekao je Aviad još 2018. godine.

On je naglasio da ljudi treba da znaju da se u frabrici neće praviti dobri proizvodi, nego najbolji na svetu.

– Želim prvo da se zahvalim svima koji su pomogli i omogućili nam da dođemo u Kuršumliju. Mi ćemo ovde proizvoditi nameštaj za svetsko tržište po najsavremenijoj tehnologiji. Za 90 dana završićemo potrebnu adaptaciju prostora a onda ćemo montirati opremu. Za početak ćemo zaposliti stotinak radnika a prvi nameštaj proizveden u Kuršumliji predstavićemo na Sajmu nameštaja u Americi – kazao je Aviao nakon zvaničnog potpisivanja ugovora u junu 2018. godine.

Predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić, nije krio sreću zbog prve strane ivesticije u ovoj Opštini.

– Zapošljavanje sto radnika u Kuršumliji je isto kao 10 000 u Beogradu. Svaki zapošljen radnik za nas mnogo znači jer je u opštini 30 odsto nezaposlenih. Važno je i što će renoviranje prostora raditi naše firme – kazao je Vidić.

Ugostitelj Slavko Ilić, vlasnik kafane u centru Kuršumlije ponudio u oktobru iste godine, svoju kafanu kao nagradu onome kome pođe za rukom da prinađe fabriku za proizvodnju stilskog nameštaja. Konkurs je trajao više od mesec dana ali nikome nije pošlo za rukom da pomezno najavljivanu izaelsku investiciju i pronađe.

Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije je u oktobru 2018. na ružičastoj televiziji objasnio da nevidljiva fabrika uveliko radi.

– Izraelska firma je skoro, pre dva, tri meseca otvorila pogon u Kuršumliji. Imamo sada po jednu fabriku u celom tom delu južne i istočne Srbije.

Posle skandalozne i izjave na ovoj televiziji, da je u Kuršumliji otvorena fabrika nameštaja koja zapošljava 150 radnika, koju niko nije mogao da pronađe Vladimir Marinković je ponovo morao da se čupa iz blata.

Na sednici Skupštine Srbije, 5. decembra .2018. godine, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, na pitanje poslanice SRS Aleksandre Belačić šta je bilo sa fabrikom u Kuršumliji, rekao je kroz smešak da se fabrika otvara za 2-3 nedelje i da će je pozvati na otvaranje.

Fabrika je otvorena skoro godinu dana nakon tiga u to za samo 36 zaposlenih.

Tri godine od svečanog otvaranja nepostojeće fabrike, Vladimir Marinković i izraelac Ran Aviad, mogu da nas sve pozovu na ne tako svečano zatvaranje. Od najavljivanih 500 radnka, ostala su 3 ( slovima tri) zaposlena a oni koji su radili prekovremeno i vikendom nisu primili plate 4 meseca.

– Radili smo i subotom i to nije isplaćeno. Ima običaj da radniku da otkaz i onda da mu ne plati poslednje dve plate, pa su ga zbog toga svi tužili i mnogi već dobili na sudu. Od kako ja radim, a počeo sam par meseci nakon otvaranja, krajem 2019. godine najviše je bilo 36 radnika. Poslednjih dana polako je otpustao redom i na kraju jutros nam je rečeno da ostaju samo tri. U međuvremenu je počeo da seli mašine, a mi to nećemo dozvoliti i obavestili smo i policiju – kaže predstavnik radnika Miloš Veličković.

On dodaje da je obećano da u fabrici, koja je po planu trebalo da proizvodi stilski nameštaj za američko tržište, trebalo za početak da radi 100 radnika, a da se vremenom broj poveća na 200 zaposlenih. Ipak, do toga nikada nije došlo.

– Uzeo je pare sa biroa, subvencije države, sve što je mogao. Sada ne dozvoljavamo da odnese mašine dok nam ne isplati šta duguje”, dodaje Veličković.

Radnici se plaše da preko noći ne dođu i isele mašine, pa dežuraju na smenu, a na sat vremena obilazi ih i policija.

Slavko Ilić, ugostitelj koji je ponudio kafanu onome ko pronađe nevidiljivu fabriku. nekadašnji odbornik u lokalnoj skupštini, a sada član Glavnog odbora Stranke slobode i pravde došao je da podrži radnike koji dežuraju u pogonu.

– Sramota je šta radi bahata naprednjačka vlast i kako laže i vara ovaj narod. Oni našim parama plaćaju izmišljene investitore, ne štite radnike i njihova prava i žmure na sva zlodela koja se čine. Ovo je siromašan kraj u kojem je svako radno mesto zlata vredno – rekao je Ilić i pozvao građane Kuršumlije da ustanu i odbrane prava zaposlenih.

Izvor: Rešetka

Smenjeni pravobranilac veruje da Vučić nije naredio da se 12 hektara zemlje kod Valjeva pokloni nemačkom investitoru

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.5K Share
1.5K Share
Share via
Copy link