');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Premijera baleta "Alisa" u Narodnom pozorištu

Balet “Alisa“, baziran na delu „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola, a u koreografiji i režiji Dejana Kolarova, biće premijerno izveden 25. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u okviru projekta direkcije Baleta NP “Mladi koreografi“.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Alisa Foto: Jelena Janković / Ustupljene fotografije
Alisa

- Sve je krenulo od mašte… Ko ima maštu, srećan je čovek… Bila mi je bitna mašta svih učesnika u ovoj predstavi, da se mašta nas odraslih ujedini i da se napravi jedna ovakva predstava - naveo je reditelj i koreograf Dejan Kolarov na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu.

Kako Kolarov ističe, cilj ovog projekta bio je da se privuče malo drugačija publika u odnosu na onu baletsku.

„Za ljude koji ne idu da gledaju balet jer ga ne razumeju, ovo je dobra prilika da ga razumeju, baš zato što imamo dosta teksta koji je uz to lako i čita“, kaže Kolarov.

Alisa
Foto: Jelena Janković / Ustupljene fotografije
Alisa

Po njegovim rečima, uložen je veliki trud da ovu predstavu „igrači oboje svojim bojama“ – da ih je direkcija baleta usmeravala, ne bi bio postignut isti efekat.Asistentkinja reditelja Aleksandra Bibić Kolarov, koja u baletu tumači lik Kraljice, navela je da predstava govori o radu na sebi.

- Ova predstava govori o devojci koja se bori sa svojim demonima, koja je u mraku i traži svetlo - rekla je Bibić Kolarov.

Pomoćnik direktora Baleta Miloš Dujaković rekao je da je ovaj projekat veoma značajan ne samo za Balet Narodnog pozorišta, već i ovu instituciju u celini, kao i za publiku i ansambl koji u njemu učestvuje.

Ova izvedba na sceni ujedinjuje baletski i dramski sektor Narodnog pozorišta, jer su za ovu priliku glasove pozajmili članovi sektora Drame: Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Đorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović.

Repriza baleta zakazana je za 5. novembar, a program će biti održan uz ograničen broj mesta za publiku, u skladu sa propisanim merama zaštite protiv korona virusa.