U Italiji preuzeto više od 105 miliona zelenih propusnica 1Foto: EPA-EFE/STEFANO CAVICCHI

U Italiji je, prema zvaničnim podacima, preuzeto više od 105 miliona zelenih propusnica što, kako se ukazuje, pokazuje da su građani svesni njenog značaja, kaže zamenik ministra zdravlja Andrea Kosta za Rainjuz24.

Italija je u subotu zabeležila ukupno 105.569.806 preuzimanja „zelenih propusnica“, prema najnovijim podacima koji su istaknuti na na vladinom portalu certificazione verde Covid-19.

U odnosu na dan ranije to je 878.000 više preuzimanja propusnica. „Prevladala je većina, koja se, iako je politika raspravljala o korisnosti zelenih propusnica, u međuvremenu pridržavala toga“, dodao je Kosta.

Italija je završila svoju prvu radnu nedelju u skladu sa novim proširenim pravilima o zdravstvenom sertifikatu, nakon dekreta da zdravstveni sertifikat bude po zakonu obavezan za sve radnike u Italiji koji da bi došli do radnog mesta moraju da imaju zelenu propusnicu. Za one koji se ovoga ne pridržavaju predviđenme su visoke novčane kazne.

Zelene propusnice dostupne su svima koji su vakcinisani ili su se nedavno oporavili od kovid-19, ali se mogu dobiti i uz priložen negativni test koji obavljaju o sopstvenom trošku.

Iako je najnoviji zahtev za zdravstvenim propusnicama u Italiji podstakao povećanje stope vakcinacije, podaci o preuzimanju pokazuju da velika većina ipak pre pribegava kovid testiranjima.

Brojke od petka otkrivaju da je od gotovo 878.000 preuzetih „zelenih propusnica“, više od 661.000 odobreno nakon testiranja, dok je oko 213.000 zelenih propusnica preuzeto nakon vakcinacije. Samo nešto manje od 4.000 zdravstvenih sertifikata je generisano kao rezultat dokaza o oporavku od kovid19.

Oni koji odbiju da se vakcinišu moći će da dođu na posao samo ako prilože test e stariji od 48 ili 72 sata, u zavisnosti od vrste i to o sopstvenom trošku.

Oni koji su vakcinisani pokriveni su 12 meseci po završetku ciklusa vakcinacije, ili ako je to prva doza, njihova zelena propusnica važi dok ne dobiju drugu dozu.

Uslov za propusnicu od septembra je na snazi za zaposlene u školama i univerzitetima i radnike u staračkim domovima, dok je obavezna vakcinacija od aprila za sve koji rade u zdravstvu, uključujući apoteke i lekarske ordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari