Zašto sanjamo i šta znamo o snovima? 1

Šta su zapravo snovi i kako ih definišemo?

Koje vrste snova postoje i kako ih proučavamo?

Zašto sanjamo i koja je funkcija sanjanja?

Koja je uloga sanjanja u pamćenju, rešavanju problema, obradi emocija..?

Da li snovi kriju naše nesigurnosti i strahove?

Šta su lucidni, šta proročki snovi, a šta su košmari paralize sna?

Koja je veza između naših snova i našeg duševnog zdravlja?

Sve su to pitanja kojima se Džozi Malinovski bavi u knjizi Psihologija snova – Zašto sanjamo i šta znamo o snovima?, koju je nedavno objavio novosadski Psihopolis, u prevodu Jadranke Đerić Počuče.

Knjiga pažljivo proučava proteklih stotinu godina istraživanja o snovima da bi na pitanje šta se dešava u našem umu dok sanjamo pružila uvid koji navodi na razmišljanje.

Autorka istražuje ulogu sanjanja u pamćenju, rešavanju problema i obradi emocija, proučava kako trauma utiče na sanjanje i kako možemo da upotrebimo svoje snove da bismo bolje razumeli sebe.

Kroz istraživanje neobičnih doživljaja kao što su lucidni snovi, proročki snovi i košmari paralize sna, kao i savremenih pitanja kao što je pitanje hoće li ikad biti moguće da androidi sanjaju, Psihologija snova otkriva neke najfascinantnije aspekte sveta snova – šta je psihologija saznala o snovima i da li razumevanjem snova čovek bolje razume sebe?

Možda najvažnije pitanje koje autorka postavlja u ovoj knjizi je: Zašto sanjamo? „Zadivljujuće obuhvatna, izvanredno sažeta, jasna i informativna knjiga o snovima, njihovoj prirodi, ulozi, i posebno, o značaju za samospoznaju“, ocenjuje knjigu prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog.

Inače, u istoj ediciji dosad su objavljene knjige o psihologiji mode, vršnjačkog nasilja, poverenja, pripadnosti i inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari