U Sloveniji skoro 1.500 novih infekcija, trećina testova pozitivnih 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Sloveniji je u poslednja 24 sata uz smanjen obim testiranja potvrđeno 1.497 zaraza korona virusom, a umrlo je petoro pacijenata, objavilo je danas ministarstvo zdravlja.

Od 4.458 PCR-testova 33,5 odsto je bilo pozitivno, čime je nastavljen zabrinjavajući trend širenja četvrtog talasas epidemije, prenela je Hina.

Broj potvrđenih zaraza u odnosu na stanje pre sedam dana je udvostručen, tada je od  2.279 testiranih bilo 632 zaražrnih.

Porastao je i broj hospitalizovanih, u bolnicama je trenutno 475 obolelih, 20 više nego dan ranije, od kojih je 126 na intenzivnoj nezi.

Kompletno je vakcinisano 53 odsto stanovnika Slovenija, a 62 odsto odraslih, prema zvaničnim podacima vlade.

Prema oceni Leona Cizeljia iz naučnog Instituta „Jožef Štefan“, ustanove koja radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu, broj hospitalizacija naredne dve nedelje bi mogao da pređe kritičnu granicu i da na intenzivnoj nezi bude više od 150 pacijenata.

Cizelji je rekao da je stvarni broj zaraza možda i dva puta veći od onih koje su potvrđene testiranjem.

Vlada Slovenije i dalje poziva na što veći odaziv na vakcinaciju, kako bi se izbeglo uvođenje strožih mera, a ministar privrede Zdravko Počivalšek rekao je da vlada uprkos sadašnjem stanju epidemije neće zatvarati privredne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari