Turska i politika: Erdogan proteruje ambasadore SAD, Francuske, Nemačke i još sedam zemalja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio je da se 10 ambasadora proglase „personama non grata" zbog pozivanja na oslobađanje biznismena i aktiviste Osmana Kavale.

 

A journalist stands in front of a poster featuring jailed businessman and philanthropist Osman Kavala in October 2018
AFP
Osman Kavala je u zatvoru duže od četiri godine bez presude

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je naredio da se 10 ambasadora, među kojima i američki i francuski, proglase „personama non grata" (nepoželjnim).

Odluka je usledila posle zajedničke izjave stranih diplomata o hitnom oslobađanju aktiviste Osmana Kavale.

On je u zatvoru više od četiri godine zbog protesta i pokušaja državnog udara, iako nije osuđivan.

Status „persone non grata" može da izbriše nečiji diplomatski status i često rezultira proterivanjem ili povlačenjem priznanja izaslanika.

Ovonedeljna izjava o Kavali zajedno je stigla iz ambasada SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske.

Obraćajući se u subotu masi u Eskišehiru, Erdogan je rekao da ambasadori „ne bi smeli da se usuđuju da dođu u tursko ministarstvo spoljnih poslova i izdaju naređenja".

„Izdao sam naređenje našem ministru inostranih poslova i rekao šta mora da se učini.

„Ovih 10 ambasadora moraju odmah da budu proglašeni nepoželjnim i to mora odmah da se reši", dodao je.

Međutim, ostaje nejasno šta će se sada dogoditi.

Erdogan je rekao da bi izaslanici trebalo ili da razumeju Tursku ili da odu, prenose turski mediji.

 

President Erdogan
Reuters
Erdogan kaže da ambasadori ne bi smeli da drže lekcije i izdaju naređenja Turskoj

 

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak ambasadore da kako bi im bio uručen protest zbog njihove izjave o slučaju Kavala, koja je okarakterisana kao neodgovorna.

U saopštenju stranih ambasada kritikovana su „stalna odlaganja" na suđenju Osmanu Kavali, koja su „bacila senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu".

Oni su zatražili brzo rešavanje ovog slučaja i pozvali su „Tursku da obezbedi njegovo hitno puštanje na slobodu".

Biznismen Osman Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine.

Optužen je za finansiranje protesta i učešće u neuspelom puču tokom jula 2016. godine.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Osman Kavala je odbacio optužbe.

Ranije ove nedelje, Erdogan je branio turski pravosudni sistem.

„Rekao sam našem ministru spoljnih poslova: 'Ne možemo da dopustimo mati luksuz da ugostimo ovakve u našoj zemlji. Da li je na vama da Turskoj držite lekciju? Šta zamišljate da ste?".

Savet Evrope, glavni nadzornik ljudskih prava u Evropi, dao je Turskoj poslednje upozorenje da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o oslobađanju Kavale do suđenja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ivanovic Srdjan

    24.10.2021 07:33
    Nis
    Niti jedan tiranin nije dugo radio sta je htio doce vreme da i njega makne CIA. Previse se kurchi a to im je svim psihopatima u genima.
  • 2-021

    23.10.2021 22:04
    bravo Brko
  • Banderaš

    23.10.2021 20:01
    Balkanska posla
    Erdogan,tj njegovo besnilo i ludilo me podseća na ludilo Slobodana Miloševića koji je veoma tvrdoglavo uništio svaku šansu za našu budućnost zaratio sa NATO i uveo sankcije USA,Švajcarskoj,Holandiji,GB i ostalim moćnim državama uporno želeći da ostane na vlasti po svaku cenu. A sećam se intervijua Klintona iz 1989god u kome jasno kaže da srbiju drže deset srpskih porodica,okreću milijarde i ne dozvoljavaju američkom kapitalu da uđe u jugoslaviju te će, ako se to ne promeni pokrenuti promenu vlasti u jugoslaviji,što se i desilo na žalost dovelo do milion tragedija u krvavom ratu koji još nije završen i čije posledice ćemo osećati još decenije. Turska lira je izgubila oko 50% vrednosti u zadnjih godinu dana i mislim da je na delu početak kraja tvrdoglavosti,bezobrazluku i besnilu turskog predsednika Erdogana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?