Slobodan Kovač (MN Press)
Slobodan Kovač (MN Press)

Kratak mandat Slobodana Kovača: Početak kao iz snova, kraj sa drvenom medaljom

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.10.21. | 13:56

Odbojkaški stručnjak je na klupi reprezentacije Srbije sedeo nešto više od dve godine

Priča Slobodana Kovača na klupi muške odbojkaške reprezentacije Srbije završila se posle nešto više od dve godine. Početak je bio bajkovit, a kraj pomalo sumoran. Od avgusta 2019. godine do oktobra 2021. prešao je put od evropskog šampiona do drvene medalje, ili tačnije najneprijatnijeg četvrtog mesta na kontinentalnoj smotri u Poljskoj. Neko je očigledno morao da plati ceh, a Savez je odlučio da to bude selektor.

Izabrane vesti

"Baš moćno zvuči kad se kaže prvi trener reprezentacije Srbije", bile su prve reči Kovača na promociji krajem leta 2019. godine.

Veoma emotivno je doživeo taj trenutak, oči su se caklile, svima je bilo jasno da je ostvario veliki san. Pre toga je vodio nacionalne timove Irana i Slovenije, a ova prilika je bila ipak nešto više od poslovnog angažmana. Nekada je na terenu branio boje reprezentacije, a 2019. je dobio šansu da se oproba pored aut linije. Pokazao se odmah u najlepšem svetlu, jer je te godine posle EP dobio nagradu za najboljeg trenera Evrope.

Njegov mandat je počeo baš onako kako je mogao samo da poželi. Preuzeo je tim dvadesetak dana pred start Evropskog prvenstva i vrlo brzo se radovao evropskom zlatu. Nasledio je Nikolu Grbića, koji je imao ugovor do kraja olimpijskog ciklusa, tačnije do Igara u Tokiju 2020, ali je saradnja prekinuta posle neuspeha u kvalifikacijama za OI u Bariju. Kovač je bio prvi pik, i ako je moglo da se sudi po rezultatu na prvom takmičenju, bio je u tom trenutku pravo rešenje.

Reprezentacija je odigrala veoma dobar šampionat, preskočila je i neke na papiru jače selekcije i okitila se zlatnom medaljom. Sa zvanjem evropskog šampiona Kovačevi momci su otputovali na drugi turnir olimpijskih kvalifikacija u januaru 2020. godine. Srbija je tada doživela neuspeh – u grupi je ostvarila jednu pobedu i dva poraza i na taj način je izgubila sve šanse da se nađe u Tokiju. Igre u Japanu su bile druge za redom koje je naša muška reprezentacija propustila.

Tokom 2020. godine više nisu imali takmičarskih obaveza, pa je prvi izazov posle pauze zbog korone, bila Liga nacija u junu ove godine. Na turniru u Riminiju Orlovi su zauzeli šestu poziciju, iza Brazila, Poljske, Francuske, Slovenije i Rusije. I pored toga što je skoro najjači tim igrao u Italiji (uz neke probleme sa povredama), znalo se da je prioritet odbrana titule na Evropskom prvenstvu.

Dok su "plavi" bacili sav fokus na kontinentalnu smotru, najveći protivnici su se borili za olimpijski trofej. Puni elana otputovali su u Poljsku, da bi pokušali ponovo da pokažu da se prognoze javnosti pogrešne i da zaslužuju da budu na pobedničkom postolju. Bili su veoma blizu, ali su na kraju završili na četvrtoj poziciji.

Imali su promenljive partije, bilo je sjajnih izdanja, ali i velikih padova. Kada je trebalo, naše glavne uzdanice nisu bile na vrhuncu forme, a mlađi nisu bili spremni da se nose sa ovakvim izazovom. Srbija nije imala novu krv, kao na primer Italija koju je 19-ogodišnji Alesandro Mikjeleto predvodio do evropskog zlata.

Jasno je da našu reprezentaciju čeka uskoro i smena generacija. Tim je bio među najstarijima na EP, pa se očekuje da polako krenu da se ubacuju i mlađe snage. Problematično je to što vrhunskih talenata, koji bi odmah mogli da budu ubačeni u vatru, baš i nema na vidiku. Videćemo kakve će odluke doneti novi selektor.

Pred njim je sigurno težak zadatak. Od muške reprezentacije Srbije se uvek mnogo očekivalo. O tome svedoči i ova odluka Saveza da smeni selektora posle neodlaska na Olimpijske igre i osvojenog četvrtog mesta na Evropskom prvenstvu.

Po onome što je izjavljivao posle šampionata, Slobodan Kovač je imao u planu da i naredne godine sa ovim timom krene u nove borbe. Verovao je da zajedno imaju još mnogo toga da kažu. Ali, ovog puta čelnici Saveza mislili su drugačije.

Srbija će na Svetsko prvenstvo da putuje sa novim selektorom, a Kovač će se posvetiti radu u poljskom Belhatovu, koji je preuzeo ovog leta.

SELEKTORI MUŠKE REPREZENTACIJE U 21. VEKU

1995-2002 Zoran Gajić

2002-2003 Veselin Vuković

2003-2006 Ljubomir Travica

2006-2014 Igor Kolaković

2015-2019 Nikola Grbić

2019-2021 Slobodan Kovač


tagovi

Slobodan KovačMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeNikola GrbićZoran Gajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara