Nikola Jakšić (©VK Novi Beograd)
Nikola Jakšić (©VK Novi Beograd)

Evropski derbi na Novom Beogradu obećava vrhunski vaterpolo: Zvezda testira Vujasinovićev tim snova

Vreme čitanja: 6min | sub. 23.10.21. | 13:30

Drugi meč dana koji zavređuje veliku pažnju je okršaj šampiona Radničkog i Šapca u Kragujevcu

Dočekao je klupski vaterpolo u Srbiji da se iz kola u kolo igraju evropski derbiji, da ima tri učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona, da se reprezentativci vrate u domaći šampionat. Drugu kolo u nizu će vaterpolisti Novog Beograda na bazenu “11. april” deliti megdan sa velikim konkurentnom za tron i članom društva najboljih. Posle Radničkog iz Kragujevca, drim-tim Vladimira Vujasinovića će ugostiti Crvenu zvezdu (19.45). 

Da Partizan nije ranije igrao svoj meč - sinoć potopio Zemun - duel vaterpolista Novog Beograda i Crvene zvezde, učesnika grupne faze Lige šampiona, bio bi derbi meč vodećih timova Superlige Srbije. Ovako, Novobeograđani i crveno-beli u direktnom okršaju odlučuju ko će držati korak za sedmostrukim šampionom Evrope, a ko će početi da kaska. 

Izabrane vesti

Ušli su Novi Beograd i Crvena zvezda u pakleni ritam, pogotovo se to može reći za sastav Vladimira Vujasinovića koji će tri runde u nizu, u šampionatu Srbije, igrati derbi do derbija. Radnički minulog vikenda, danas Crvena zvezda, a iduće subote gostovanje Partiznu. Ništa bolje nije prošao ni aktuelni osvajač Kupa Srbije, koji je, za razliku od Novog Beograda, morao da prođe kroz golgotu kvalifikacija za Ligu šampiona. 

Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)

Preživela je Crvena zvezda Savonu, prošla u grupnu fazu elitnog takmičenja posle velike drame na Dorćolu i imala je minimalno vremena za regeneraciju. Pred Gavrilom Subotićem i Veljkom Tankosićem, herojima protiv italijanskog tima, ali i ostatkom čete Aleksandra Filipovića je najveći izazov. Kako ukrotiti Novi Beograd, kako neutralisati najbolje strelce, kako otupeti napadačku oštricu tima koji je na tri utakmice postigao čak 73 gola? 

Fokus će biti na Strahinji Rašoviću, nekadašnjem igraču Crvene zvezde, koji je u prve tri runde bio nezaustavljiv. Postigao je 16 golova - prosečno preko pet na meču. Kristalno je jasno treneru zvezde da se ne može fokusirati samo na jednoga pojedinca i da Zvezdi preti opasnost sa svih strana. Timska odbrana moraće da bude na znatno većem nivou u odnosu na revanš sa Savonom u Beogradu. 

Vladimir Vujasinović je najavio da se odsutni vraćaju u trenažni proces, pa bi Viktor Rašović i Draško Gogov mogli biti pojačanja Novog Beograda iz sopstvenih redova za evropski derbi. Novi Beograd nije lako izašao na kraj sa Radničkim pred punim tribinama na bazenu “11. april”, i svesni su da ih ponovo čeka podjednako težak duel ove subote. 

“Crvena zvezda ima vrhunsku ekipu ove sezone. To su i potvrdili plasmanom u Ligu šampiona, na čemu im iskreno čestitam, ali mi imamo naš cilj, a to je pobeda”, počinje priču trofejni reprezentativac u redovima Novog Beograda Nikola Jakšić i dodaje:

“Očekuje nas veoma teška utakmica, međusobno se dobro poznajemo i sigurno neće biti lako. Ali, ova ekipa Novog Beograda je pravljena da pobeđuje i mi smo silno motivisani da nastavimo trijumfalni niz. Imamo zaista visoke ambicije ove takmičarske godine i naša želja je da bez obzira ko nam je protivnik idemo na pobedu”.

Nikola Jakšić (©Starsport)Nikola Jakšić (©Starsport)

Crvenu zvezdu i Novi Beograd koliko već sredinom iduće sedmice očekuju utakmice u Ligi šampiona, a superligaški derbi dolazi posle velikih napora i pražnjenja. Novi Beograd će na startu Lige šampiona igrati protiv kragujevačkog Radničkog, dok će Crvena zvezda ugostiti nemački Špandau.

U protekloj sezoni tim Vladimira Vujasinovića zaustavio je Crvenu zvezdu u polufinalu Superlige i sprečio ju je da objedini domaće trofeje, i osvoji duplu krunu. Sastav crveno-belih od tada se nije previše menjao, stigli su Bogdan Đurđić, Filip Gardašavić i Stefan Pješivac, dok je Novi Beograd skoro u potpunosti renovirao tim. Želi Zvezda da se makar delimično revanšira, a za razliku od polufinalnih utakmica koje su odigrane u neprijatnoj tišini, sada će bazen biti pun.

Bogdan Đurđić (©Starsport)Bogdan Đurđić (©Starsport)

Koliko je podrška navijača značila vaterpolistima Crvene zvezde videlo se protiv Savone. Isto tako, prednost Novog Beograda u duelu sa Radničkim bile su pune tribine. Nem asumnje da će i današnji gradski derbi privući podjednak, a možda i veći broj navijača na bazen. karte će se, kao što je bio slučaj i za meč sa Radničkim, prodavati po ceni od 300 i 500 dinara, na svim prodajnim mestima tickets-a i na blagajni SC "11. april", kao i onlajn preko sajta www.tickets.rs.

“Oseća se da naš klupski vaterpolo pobuđuje mnogo veću pažnju i izuzetno nam je drago zbog toga. Vlada veliko interesovanje i baš smo u klubu mi igrači međusobno komentarisali koliko nam znači što su tribine pune i koliko je lepo igrati u takvoj atmosferi. Nadam se da će publika nastaviti da dolazi na utakmice u ovom broju, a mi možemo da im obećamo vrhunski vaterpolo”, zaključio je Jakšić.

Mali derbi kola igra se u Kragujevcu, gde Radnički od 19.00 dočekuje Šabac. Sijaset bitnih utakmica odigrali su Šumadinci i Mačvani proteklih sezona, počev od 2018. godine kada su Šapčani u finalu Kupa Srbije dobili Rradnički. Kasnije su te sezone u finalnoj seriji Superlige Srbije tukli Crvenu zvezdu i osvojili, do sada, najbitniji trofej u istoriji kluba. 

Od tog trijumfa u finalu Kupa Srbije, vaterpolisti Šapca su polagali oružje pred Radničkim. Prvo su se Kragujevčani sledeće godine revanširali u Kupu Srbije, da bi prethodne sezone posle velike borbe eliminisali izabranike Anta Vasovića u polufinalu Superlige posle preokreta. 

Iako favorit i u tom trenutku vladar Jadrana, kragujevački Radnički je predvođen Strahinjom Rašovićem i Markom Radulovićem tek u majstorici izborio plasman u finale. 

I Radnički i Šabac međusobni dvoboj u Kragujevcu dočekuju sa učinkom od dve pobede i jednog poraza. Kragujevčani su bili bolji od Zemuna i Proletera, da bi u trećem kolu pretrpeli poraz od Novog Beograda (18:14). Šabac je opravdao zvanje favorita u duelima sa Valjevom i Proleterom, a potom je izgubio od Partizana (15:10). 

Marko Radulović (©Starsport)Marko Radulović (©Starsport)

I jedan i drugi tim imao je zdravstvene probleme na startu sezone. Da nije bilo brojnih pozitivnih testova u redovima Šapca, možda bi Srbija imala predstavnika u četvrtfinalu LEN Kupa Evrope. 

“Još uvek nismo uišli u ritam i formu kojoj težimo. U tome su nas omele neke povrede i bolesti zbog kojih nismo sve vreme bili svi na okupu. Izgubili smo jedinu važnu utakmicu u dosadašnjem toku sezone, pa ne možemo biti zadovoljni, ali nas to nije ni mnogo poremetilo, jer je tek početak sezone i normalni su usponi i padovi”, rekao je Marko Radulović, vodeći strelac Radničkog i MVP letošnjeg Svetskog prvenstva za juniore. 

Marko Radulović je po odlasku iz riječkog Primorja obukao nosio kapicu Vojvodine, a pre dolaska u Radnički je nastupao za Šabac, i odlično poznaje prilike u gradu na Savi. 

“Ekipa Šapca se mnogo promenila u odnosu na prethodnu godinu, ostali su bez par vrlo dobrih iskusnijih igrača, ali imaju sigurno trojicu-četvoricu vaterpolista kojih se treba pripaziti. Podmladili su sastav i sigurno je da će i ti mlađi igrači imati motiva na pretek. Dosta smo kvalitetniji sastav, izraziti favoriti i sve osim naše pobede bilo bi iznenađenje. Ali, slično je bilo i prethodne sezone, pa su nas dobili na našem bazenu u prvom meču polufinalne serije. Izvukli smo pouke iz tog duela i shvatili da u svaki meč moramo ulaziti sa sto odsto. Sigurno je da se oni neće predati i očekujem napetu utakmicu do samog kraja”, istakao je Radulović

Miloš Ćuk i Angelos Vlahopulos (©Starsport)Miloš Ćuk i Angelos Vlahopulos (©Starsport)

Prokomentarisao je Marko Radulović za klupski sajt i satav grupa za Ligu šampiona... Radnički će za prolaz na fajnal-ejt, koji se igra u Beogradu, igrati protiv Novog Beograda, Olimpijakosa, Ferencvaroša, Barselonete, Breše, splitskog Jadrana i Dinamo Tbilisija. Veruje Riječanin da radnički može da prođe “grupu smrti”, ali i da ponovi prošlogodišnje uspehe - odbrani titule u Srbiji i Jadranskoj ligi. 

“Ovo je prva godina našeg tima u Ligi šampiona i prva sezona za većinu naših igrača. Izvukli smo jako tešku grupu, ali vidimo svoju šansu za prolaz na Fajnal-ejt i sasvim opravdano se nadamo učešću na završnoj smotri. Što se ostalih takmičenja tiče, kao i uvek, potrudićemo se da damo svoj maksimum i ostvarimo što bolje rezultate. Verujem u svoj tim i mislim da je realno da ponovimo uspehe od prošle godine, kada smo osvojili Regionalnu ligu i domaću titulu”, podvukao je Radulović

VATERPOLO SUPERLIGA SRBIJE - 4. KOLO

Petak 

Zemun – Partizan 6:15 (1:7, 2:1, 1:4, 2:3) 

Subota 

18.00: Vojvodina - Proleter

19.00: Radnički - Šabac

19.45: Novi Beograd - Crvena zvezda

20.00: Nais - Valis



tagovi

VK Novi BeogradVK Crvena zvezdaVK RadničkiVK ŠabacNikola JakšićVladimir VujasinovićGavril SubotićVeljko TankosićAleksandar FilipovićBogdan ĐurđićMarko Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara