23. oktobar  2021. 13.02  →  18.07 | Izvor: RTV (Mirela Mitrić)

Danas se završava međunarodni mehanizatorski spektakl “EIMA” u Bolonji

BOLONJA -

Sajam poljoprivredne mehanizacije u Bolonji danas zatvara svoje kapije. Petodnevna smotra na kojoj je prikazano više od 40.000 modela poljoprivrednih mašina, po oceni organizatora, italijanske asocijacije proizvođača "FederUnacoma", iako održana uz poštovanje strogih epidemijskih mera, prevazišla je sva očekivanja. Bila je to prilika da se čuju trendovi koji karakterišu tu oblast.

video icon

Rast prodaje poljoprivredne mehanizacije na globalnom nivou u poslednjih devet meseci obara rekorde. Tržište je u fazi oporavka, ali nedostatak sirovina kao što je to silicijum za proizvodnju elektronike, kao i poskupljenje čelika i drugih inputa moglo bi u narednom periodu izazvati probleme, poručili su iz italijanske asocijacije proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma , koja je organizator prestižne sajamske manifestacije “ EIMA ” u Bolonji. Ta međunarodna izložba u svom 44 . izdanju okupila je 1350 izlagača iz 40 zemalja sveta.

Sajam je podeljen u pet tematskih celina: komponente, održiva poljoprivreda, energija, digitalizacija i hidrotehnologija. Svi pod zajedničkim imeniocem predstavljanja tehnoloških noviteta. Više od 120 konferencija, poslovni susreti, atrakcije na sve strane, u najkraćem opisuju EIMU , kao drugu po veličini evropsku smotru poljoprivrednih mašina.

Predsednik italijanske asocijacije proizvođača mehanizacije, Alesandro Malavolti, za RTV kaže: “U poslednjih godinu dana uočavamo rast proizvodnje traktora za skoro 50 procenata. Znamo da je 2020- ta bila izuzetno teška jer su naše fabrike zbog poznatih razloga bile zaključane, ali zato ove godine prodajemo zaista mnogo. Motivacija postoji jer čitava Evropa i svet investiraju u razvoj poljoprivrede, a i sami poljoprivredni proizvođači se sve više investiciono orijentišu. Moram da kažem da sam i na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu video mnogo interesantnih stvari. Vojvodina ima zemljište koje je među najplodnijim i najkvalitetnijim u Evropi tako da prostor za rast poljoprivrede i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu itekako postoji. Tržište Srbije se ubrzano razvija, uostalom to je najvažnija balkanska zemlja, tako da smatramo da postoji veoma značajn prostor za intenziviranje naše saradnje u budućnosti”.

I potpredednik FederUnacoma, Fabio Riči, potvrđuje da je Srbija za Italiju, kada je reč o poljo mehanizaciji jedno od najzanimljivijih tržišta: “Mi sa velikom pažnjom posmatramo zemlje Balkana jer su to tržišta koja su nam blizu, potom, to su zemlje koje su u prilici da koriste evropske fondove kao što je to IPARD . Imali smo zadovoljstvo da učestvujemo na konferenciji za novinare, prošlog meseca, na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde smo predstavili naš sajam. Bila je to odlična prilika i da predočimo potencijale koje ima Italija, a koje može ponuditi Srbiji i kompletnom regionu. Takođe želim da najavim naše prisustvo i na narednom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koje ćemo realizovati zahvaljujući saradnji sa agencijom ICE koja deluje pri ministarstvu spoljnih poslova Republike Italije”.

Zahvaljujući upravo italijanskoj agenciji za spoljnu trgovinu ICE, koja se pri italijanskoj Ambasadi u Beogradu bavi uspostavljanjem ekonomske saradnje između Italije i Srbije, EIMA je i za naše mehanizatore bila mesto novih poslovnih mogućnosti.

U privrednoj delegaciji iz Srbije, koja je posetila sajam mehanizacije u Bolonji, a kojoj je besprekornu organizacionu podršku pružila gospođa Milija Orlandini, bili su predstavnici kompanija :“ Kite ”, “Agroitalija”, “Eurotok” i “Agroglob“.

Jedan od centralnih događaja sajma bio je izbor traktora godine. U tri kategorije, takmičilo se 14 traktora i 11 proizvođača. Joh Deere 7R 350 je trijumfovao, dok je najbolji specijalizovani traktor po oceni stručnog žirija New Holland T6 . Prestižnu nagradu ustanovljenu 1998. godine, po ideji italijanskog časopisa “Traktori” dodeljuju novinari iz 25 zemalja, koji su specijalizovani za izveštavanje o poljoprivrednoj mehanizaciji. Među njima je i novinarka lista “Poljoprivrednik”, Marija Atanasković.

Inače, sektor poljoprivredne mehanizacije kao nikada do sada obeležavaju avangardni tehnološki dometi i inovacije, a poseban akcenat je na sigurnosti, digitalizaciji i ekologiji.

“Proizvodnja poljoprivrednih mašina je deo složenog sistema u kojem je neophodna bliska interakcija između primarne poljoprivrede, industrije, nauke i politike koja kreira poslovni ambijent , a izložba u Bolonji je prepoznata kao mesto koje povezuje sve igrače”, poručila je direktorka FederUnacoma , Simona Rapastela, naglašavajući da je EIMA mesto gde se planira budućnost poljoprivrede.

Ovogodišnja EIMA kao bijenalna manifestacija, nakon gotovo trogodišnje pauze vratila se na evropsku sajamsku mapu u velikom stilu noseći novi entuzijazam normalizacije životnih tokova jer je Italija jedna od onih zemalja u kojima je korona pošast gotovo savladana. Tome svedoči i podatak da je u Italiji vakcinisano preko 80 procenata stanovništva, a predstavnici FederUnaocme sa optimizmom poručuju: “Vidimo se već u novembru naredne godine na novoj EIMI ”.