Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog
Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog

Derbi u Mostaru: Može li Sarajevo da stane na put nezadrživom Zrinjskom?

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.10.21. | 11:27

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Mostarski tim u seriji od tri pobede. Vicešampion nije digao ruke od borbe za krunu

Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine biće nastavljena danas, utakmicama 14. kola u Mostaru, Prijedoru i Trebinju.

ZRINJSKI – SARAJEVO (17.00)

Izabrane vesti

Zrinjski je od početka sezone krenuo sa fantastičnim igrama, a iako se činilo da će vremenom morati malo da padne sa formom, čini se da tako ne misle u taboru Plemića. Posle 13 kola imaju čak 30 bodova, što ih zasluženo drži na prvom mestu tabele, sa tri boda više u odnosu na drugoplasirani Tuzla Siti. Koliko je Zrinjski dominantan, pokazuje i činjenica da je do sada primio svega četiri gola, a njihova serija u poslednje vreme je zaista fascinantna.

Od poslednjih osam mečeva, ostvario je čak sedam pobeda, od čega se izdvaja onaj poslednji nad gradskim rivalom Veležom. Gol odluke tada je postigao Nemanja Bilbija kojem je to bio četvrti pogodak u tri poslednje utakmice, što ga je dovelo na čelnu poziciju liste strelaca. Upravo će sjajni napadač biti glavna pretnja timu čiji je dres nekada uspešno nosio.

"Mi prvo gledamo sebe i ako budemo ovako izgledali, mislim da nema ekipe koja nam može parirati. Daleko je još kraj i mislim da utakmica sa Sarajevom neće ništa odlučiti. Mi moramo imati konceentraciju iz utakmice u utakmicu da se zadržimo na prvom mestu, a zašto ne da i ovog vikenda povećamo prednost nad pratiocima“, istakao je prvi strelac Premijer lige Nemanja Bilbija.

---------------------------

Prognozziraj derbije i osvoji 100.000 dinara!

----------------------------

Iako igra po principu toplo-hladno, Sarajevo i dalje nekim čudom „diše za vrat“ vodećem dvojcu. Istina, ima devet bodova manje od Zrinjskog i šest od Tuzla Sitija, ali nije to prednost koja se ne može stići. Pogotovo u slučaju današnjeg eventualnog trijumfa, jer bi se pomenuta prednost lagano topila. Kada se čini da šef struke gostiju Goran Sablić pronađe dobitnu formulu za rezultat, krene nagli pad, što je i bio slučaj u onom domaćem porazu od Leotara. U prvom susretu ova dva rivala igranom na Koševu krajem jula meseca, Zrinjski je očitao lekciju domaćima, a upravo će Sarajevo danas imati priliku da pokaže da li je i koliko od tada naučilo, i može li biti ozbiljan takmac Plemićima u borbi za titulu.

"Očekuje nas derbi sa najefikasnijom ekipom lige, a možda i najboljom. Idemo u Mostar da pružimo našu najbolju moguću igru i uzeti bodove, ali to neće biti lako, jer Zrinjski igra sa visokim intenzitetom i ne daje protivničkim timovima nimalo predaha. Međutim, mislim da smo se dobro pripremili, da ćemo odigrati dobru utakmicu i da ćemo se sa pobedom vratiti kući“, istakao je trener Sarajeva Goran Sablić koji neće moći da računa na junaka iz prošlog kola Rifeta Kapića.

RUDAR PRIJEDOR – VELEŽ (13.00)

Domaći ovaj meč dočekuju sa, za sada, bezbedne pozicije, jer su deseti na tabeli sa 12 bodova, ali samo zato što Posušje i Radnik igraju katastrofalnu sezonu. Ukoliko Prijedorčani nastave sa ovakvim tempom osvajanja bodova, nije isključeno ni da ih pomenuti dvojac stigne. Nešto slabiji rezultati kulminiralis su smenom trenera, pa je iskusni stručnjak Nikica Milenković dobio otkaz, a nije pomoglo ni privremeno vođenje ekipe dosadašnjeg pomoćnika Marka Tešića, pa je upisan poraz u prošlom kolu na Pecari. Međutim, u slučaju trijumfa moglo bi to mnogo da znači domaćima pa bi u nastavak ušli rasterećenije i bezbrižnije jer bi se stvorila određena bodovna zaliha u odnosu na ugrožene ekipe. Dakle, domaći su pred imperativom.

S druge strane, Veležova euforična sezona pretvorena je u košmarnu, jer umesto da se bori za Evropu, Mostarci vode brigu kako da pobegnu od opasne zone. Na osmom su mestu sa 15 bodova, pa ukoliko žele nastaviti gajiti ambicije za izlazak na evropsku scenu, moraće što pre podići formu. Međutim, dodatni hendikep koji je danas pred Rođenima jeste oslabljen igrački kadar. Naime, šef struke Feđa Dudić neće moći da računa na čak sedam igrača, Ovčinu Radovića, Radovca, Dejanovića, Džankovića, Osmića i Brandaa, što će sigurno predstavjati veliki teret u utakmici koja je od velikog značaja za mostarste Rođene.

LEOTAR – SLOBODA (13.00)

Još jedan duel koji će otvoriti ovo kolo jeste onaj na Policama gde će Leotar ugostiti Slobodu. Bitna četiri boda koja je Leotar osvojio u poslednja dva kola dovela su ih u lagodniju situaciju za nastavak prvenstva jer su od opasne zone udaljeni sedam bodova. Sigurno tim saldom mogu da budu zadovoljni u taboru domaćih pa će verovatno mnogo rasterećeniji pristupiti narednim mečevima. Mada, na ruku im ide raspored, jer će ovo biti treća vezana utakmica koju će igrati na svojim Policama, te će to biti idealna prilika da se upiše još poneki bod na dosadašnji bilans.

Sigurno je da Leotar važi za neugodnog domaćina jer su bodove iz Trebinja odneli samo Zrinjski i Tuzla Siti, pa se i danas očekuje da domaći sa velikom željom i motivom uđu u susret i dođu do važnih bodova koji bi ih približili sredini tabele. Šef stručnog štaba Branislav Krunić neće moći računati na vezistu Marka Perišića zbog kartona.

Iako je posle sjajnog starta usledio pad forme, uspela je Sloboda da se podigne, pa u poslednja dva kola upiše četiri boda i ostane na četvrtom mestu čime svakako mogu biti zadovoljni. Ono što se mora istaći jeste da je Sloboda kao gost poražena samo od Zrinjskog i Tuzle Siti, dok je u svim ostalim mečevima uspela da osvoji bodove. Tim Mladena Žižovića igra jako tvrdo, disciplinovano, odgovorno, pa je za očekivati nešto takvo i danas. Imaju dovoljno bodova da igraju bez ikakvog pritiska, pa bi i ta rasterećenost mogla da donese dobar rezultat protiv domaćina kojem je meč mnogo bitniji. U poslednjem meču ova dva rivala igrano na Tušnju krajem jula, domaći su trijumfovali sa minimalnih 1:0.


tagovi

Premijer liga BiHBiH 1BiHLeotarRudar PrijedorFK SarajevoZrinjski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara