23. oktobar  2021. 10.37  | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

Bolji uslovi za afirmaciju stonog tenisa na severu Banata

KIKINDA -

Stoni tenis je poslednjih godina zapostavljen sport. Ipak, uz dobre uslove, deca lako pokazuju interesovanje. Primer dobre prakse je Stonoteniski klub “Čarnojević” iz Ruskog Sela, koji je za 14 godina postojanja došao do Prve lige Srbije, a njegovi članovi postali su i reprezentacije.

stonitenis, ki, 231021, 2

U malom mestu na severu Banata od 2007. godine devojčice i dečaci slobodno vreme provode trenirajući stoni tenis. Mnogi od njih u Rusko Selo dolaze iz obližnje Kikinde, a motivi za bavljenjem tim sportom su različiti, od takmičenja, interesantnih treninga i talenta.

Stonoteniski klub “Čarnojević” u Ruskom Selu može služiti kao uzor ostalim sportskim društvima, budući da su uspeli da tri godine zaredom izbore opstanak u Prvoj ligi Srbije. Ipak, neophodno je da se pronađu novi načini da se što više dece uključi u taj sport, kaže trener u klubu “Čarnojević” Igor Radić.

“Organizacijom stonoteniskih turnira, koji bi privukli veliki broj dece, kao i treninga, gde školska deca mogu da vide kako se trenira, kako se igra i koliko je to lep sport”, kaže Radić.

stonitenis, ki, 231021, 1

Jedan od načina da se afirmiše stoni tenis je i direktan susret sa ljudima koji su pisali istoriju tog sporta. Tako je mlade stonotenisere u Ruskom Selu posetio reprezentativac i olimpijac Marko Jevtović.

“Volim ovo kad vidim da je puna sala i da ima puno dece, kao i dobre uslove. Zaista se obradujem i nadam se da će ovo izaći u potencijalnu reprezentaciju i potencijalne osvajače medalja”, priča Jevtović.

Kao glavni problem manjih stonoteniskih klubova na severu Banata izdvaja se i odlazak formiranih igrača u veće gradove. Zbog toga se mora konstantno ulagati u infrastrukturu sporta, kako bi mladi ostali da brane boje svog “malog” mesta.

Tagovi