Marsel Hiršer (©Reuters)
Marsel Hiršer (©Reuters)

Referentna tačka Marsel Hiršer - treća sezona Svetskog kupa bez najvećeg svih vremena

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.10.21. | 07:55

Današnjom trkom dama u veleslalomu (prva vožnja u 10.00), u austrijskom Zeldenu, počinje nova skijaška godina. Sutra će se u istoj disciplini niz stazu spustiti i skijaši

Da su sneg i sezona zimskih sportova iza ćoška, tradicionalno nagoveštavaju trke u tehničkim disciplinama na glečeru Retenbah, u Zeldenu. Skijašice i skijaši će veleslalomskim trkama otvoriti novu sezonu, rasplamsati diskusiju kod ljubitelja zimskih sportova i napraviti uvertiru za “pravi start” sezone sredinom novembra.

Zelden samo zagolica maštu, prekrati pauzu, i podstakne da se otvore neke nove i stare teme. Ona bez koje se nikako ne može je: Ko će treću godinu profitirati od odlaska Marsela Hiršera sa belih staza? Norveški skijaš Aleksander Kilde prvi je iskoristio odsustvo austrijskog virtuoza, da bi minule sezone Veliki kristalni globus završio u naručju Aleksija Panturoa. Koliko je samo puta Francuz gledao u leđa Marselu Hiršeru... Zaveo je strahovladu Marsel Hiršer u Svetskom kupu, postalo je nezamislivo da neko pored Austrijanca bude najbolji u Svetskom kupu onoga trena kada je naučio da kanališe energiju, a opet “jede” stazu u kombinaciji sa prefinjenom tehnikom.

Izabrane vesti

Marsel Hiršer (©Reuters)Marsel Hiršer (©Reuters)

Nebo je postalo granica. A, veliki šampion, po mišljenju mnogih najveći skijaš svih vremena, otišao je na vrhuncu slave. Sa osmim osvojenim Velikim kristalnim globusom u nizu u Svetskom kupu. I konačno je dao prostora i ostalima da se razmašu, penju se na najviši stepenik postolja, svajaju globuse u tehničkim disciplinama i generalnom poretku. Jednostavno - da postanu šampioni. To pored Marsela Hiršera nije bilo moguće.

Dominacija Šveđanina Ingemara Stenmarka u tehničkim disciplinama može se uporediti sa demonstracijom sile Marsela Hiršera. Ali, Stenmark, koji i dalje ima najviše ostvarenih pobeda, ni blizu nije bio da poveže osam titula u Svetskom kupu. Zastao je na tri Velika kristalna globusa, a od austrijskog neobuzdanog vihora razdvajaju ga Herman Majer, Pirmin Curbrigen i Gustavo Teni sa četiri, odnosno Marko Đirardeli sa pet titula u ukupnom poretku Svetskog kupa.

U eri Marsela Hiršera - osvajao Veliki kristalni globus od 2012. do 2019. godine -  niko nije bio kadar da ga svrgne s trona. Postao je sinonim za alpsko skijanje. U tehničkim disciplinama vožnju je doveo do savršenstva (ubrzavao je i kada je grešio, ostajao na repovima skija), pa smo neretko svedočili da drugoplasiranog ostavi iza sebe sekundu ili dve. U tehničkoj disciplini!? Nije se postavljalo pitanje hoće li Hiršer pobediti, već ko će biti drugi i koliko će kasniti u cilju.

Učinio je Marsel Hiršer da Svetski kup postane monoton, nekima dosadan, nezanimljiv. I pre otvaranja sezone u Zeldenu znalo se kod koga će najprestižnija nagrada završiti. Odlaskom skijaškog gorostasa, svi su ugledali svoju šansu. Iskoristili su je prvo skijaši u zrelim godinama - Aleksander Kilde i Aleksi Panturo. Potrošili su najbolje godine aplaudirajući Austrijancu. Ako njih pitate - na vreme se povukao. Da ne pojede čitavu jednu generaciju.

Aleksi Panturo (©Reuters)Aleksi Panturo (©Reuters)

Ponovo će u uskom krugu kandidata za osvajanje Velikog kristalnog globusa biti Norvežanin i Francuz, a najveći konkurenti će im biti Marko Odrmat (minule sezone vodio veliku bitku sa Aleksijem Panturoom i po podvlačenju crte kasnio nešto više od 200 bodova), Marko Švarc, Loik Mejar, Vinsent Krihmajer, Henrik Kristofersen, Beat Fojc, Filip Zubčić, Kleman Noel...

Biće predstojeća sezona poprilično drugačija od nekih prethodnih iz razloga što će dobar broj skijaša i skijašica formu tempirati za Zimske olimpijske igre, koje se održavaju u mesecu februaru, u Pekingu. Neće svi akcenat stavljati na Svetski kup, naročito ako ne natempiraju formu za početak maratona. Neko će globus pustiti niz vodu zarad olimpijskog odličja. Postoje već nagoveštaji da bi kruna kod dama mogla da promeni vlasnicu, pošto Petra Vlhova posle briljantne sezone i dignutog Velikog kristalnog globusa želi da se okiti i nekim zlatom u Kini.

Petra Vlhova (©Reuters)Petra Vlhova (©Reuters)

Slovakinja je u protekloj sezoni ratovala sa Larom Gut-Behrami, suprugom Valona Behramija, Nadmašila ju je za 111 poena u generalnom poretku, a pozamašan zaostatak nisu imale ni Mikaela Šifrin, koja juri četvrtu titulu, kolikoih ima njena sunarodnica - legendarna Lindzi Von, kao ni Mišel Gisin, Katarina Linsberger i Marta Basino. Sve su prebacile granicu od 1.000 bodova. Ove godine krug bi mogao da se proširi i za Italijanke Federiku Brinjone i Sofiju Gođu. Ali, pitanje je kako će skijašice, uostalom kao i skijaši, posložiti prioritete.

Marsel Hiršer postao je referentna tačka za sve, ali veleslalomske trke u Zeldenu ne mogu biti referentna tačka ni za šta. Daleko od toga da će prva trka u novoj sezoni bilo šta odgonetnuti, biće samo prilika da neko “novo čudo” zablista. Prethodne sezone to je bio norveški skijaš Lukas Braten.

Zelden je samo zagrevanje. Na grečeru Retenbah sezona zimskih sportova zamiriše.

REZULTATI IZ PRETHODNE SEZONE U ZELDENU:

Skijaši - veleslalom

1. Lukas Braten (2:14.41)

2. Marko Odermat (2:14.46)

3. Đino Kaviecel (2:14.87)

4. Aleksi Panturo (2:14.90)

5. Loik Mejar i Henrik Kristofersen (2:14.97)

Skijašice - veleslalom

1. Marta Basino (2:19.69)

2. Federika Brinjone (2:19.83)

3. Petra Vlhova (2:20.82)

4. Mišel Gisin (2:20.99)

5. Mina Holtman (2:21.44)


tagovi

Svetski kup u alpskom skijanjusvetski kup u skijanjuMarsel HiršerAleksi PantiroAleksander KildePetra VlhovaMikaela Šifrin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara