Bradićev „Put do pozorišta“ predstavljen u Zaječaru na „Zoranovim danima“ 1Foto: Pozorište Zaječar

U svom „Putu do pozorišta“ Nebojša Bradića sažima iskustva i zapažanja u jednoj knjizi u kojoj se vidi na koji način Bradić kao pozorišna ličnost sagledava ne samo put do pozorišta, nego i sve puteve koji vode oko pozorišta i koji vode do epicentra onoga što je nama u pozorištu važno, a to je scena, glumac, režija, način, na koji se interpretira dramski tekst, način na koji se formira slika sveta na sceni, čulo se sinoć u zaječarskom pozorištu u kome je predstavljena knjiga Nebojše Bradića.

-Verujem, uprkos činjenici da to nije teatrološko štivo, da će ova knjiga i te kako biti dobar materijal, ne samo za one koji žele da upoznaju stvaralaštvo Nebojše Bradića ili koji žele da se bave pozorišnim trenutkom u određenom istorijskom periodu, nego onih koji budu hteli da se bave analizom srpskog teatra. Nebojša Bradić piše ne samo o svojim susretima sa nekim piscima poput Pekića, o svom doživljaju literature nekih autora kao što su Pekić, Andrić, Meša Selimović, Nebojša Bradić piše i o nekim stvarima koje su naizgled vrlo apartne u odnosu na glavni tok našeg pozorišta. To ne piše čovek koji se bavi režijom, nego i pedagogijom, koji ima odnos prema glumcu u formiranju kojeg treba osposobiti za ono što mi očekujemo od glumca – ocenio je pozorišni kritičar i teatrolog  Aleksandar Milosavljević.

Prema Milosavljevićevim rečima, Bradić iako je već neko vreme u penziji, ne odustaje od pozorišta i ovom knjigom nas upoznaje sa novom dimenzijom sopstvene ličnosti, sa dimenzijom osobe koja razmišlja o pozorištu.

-U ovoj knjizi teatrološke teze nisam našao, zato što Nebojša Bradić nije ni pisao teatrološku literaturu. On je svedočio o pozorištu iz ugla čoveka koji pozorištu pristupa kao reditelj, analitičar, ali ne kritičar, kao dramski pisac, kao adaptator nekih od dela novelistike za koje je on procenio da su adaptabilne za pozorište – kazao je predstavljajući Bradićevu knjigu  Aleksandar Milosavljević.

U okviru pratećeg programa 30. „Dana Zorana Radmilovića“ večeras, poslednjeg festivalskog dana, biće predstavljena monografija   „U slavu tajni vrhunske glume“ autora Aleksandra Milosavljevića, izdata povodom 30 godina zaječarskog pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari