Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Bosna i Hercegovina: Rata (ne)će biti

Autor: Gordana Katana

Izvor: Novi magazin

Bosna i Hercegovina: Rata (ne)će biti

Izvor: Beta

Koliko god već zvuči kao otrcana fraza, Bosna i Hercegovina nalazi se u najdubljoj političkoj krizi od okončanja rata

 

Sarajevo, Skupština SR Bosne i Hercegovine 14. oktobar 1991. godine. “Ovo nije dobro što vi radite. Ovaj put na koji vi želite da izvedete BiH jeste ista ona auto-strada pakla i stradanja kojim su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer, muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”, rekao je Radovan Karadžić, podsjeća bh novinar Avdo Avdić na portalu Istraga.ba.

Na isti dan 30 godina kasnije lider SNSD-a Milorad Dodik u obraćanju novinarima u Istočnom Sarajevu (dijelu podijeljenog grada kao dijela kompromisa Dejtonskog sporazuma) saopštio je da će RS preuzeti kasarne Oružanih snaga BiH koje se nalaze na teritoriji ovog bh entiteta. Na Avdićevo pitanje kako to misli izvesti, kazao je: “Upućujem te na 92. godinu”.

Koliko god već zvuči kao otrcana fraza, Bosna i Hercegovina nalazi se u najdubljoj političkoj krizi od okončanja rata, a njeni građani sa zebnjom čekaju svaki novi dan i pitaju se da li je država na korak do izbijanja novog sukoba.

 

SUOČAVANJE: Vlast Republike Srpske nikada kao u protekla dva mjeseca nije bila suočena s nizom ozbiljnih koruptivnih afera koje su direktno utjecale na njihovo zdravlje i živote. I koje su na svjetlo dana iznjedrile nepobitne činjenice da pohlepa za zaradom uskog kruga te iste vlasti i njima bliskih biznismena nema granice, bez obzira na cijenu koju građani za to trebaju platiti.

SNSD i Dodik rapidno gube rejting u javnosti koja više nije spremna korupciju, klijentelizam i enormno bogaćenje uskog kruga ljudi “gutati” zarad tvrdnji vlasti o “namjerama ukidanja RS, ugroženosti Srba u BiH, unitarizaciji BiH”. Jednom riječju, od upotrebe izlizanih prijetnji nekim imaginarnim neprijateljima koji iz dana u dan smišljaju kako da unište ovaj bh entitet.

Otuda je Dodik odlučio da krene u radikalni pohod konačnog razbijanja BiH. Pod geslom “vraćanja izvorno Dejtonskom sporazumu”, izvršni komitet SNSD-a na sjednici održanoj početkom oktobra usvojio je zaključke pod zajedničkim nazivom “put osamostaljenja Republike Srpske”. Isti predviđaju da se već koncem oktobra ili na početku novembra održi sjednica Narodne skupštine RS na kojoj bi se donijele odluke o povlačenju RS iz sporazuma o osnivanju Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, pa time i Suda i Tužiteljstva BiH i državnog Ustavnog suda, sigurnosnih agencija (SIPA i OBA), odnosno saglasnost na blizu 180 nadležnosti koje su tokom 26 poratnih godina s entiteta prešle na BiH kako bi se uspostavila funkcionalna država.

Piše: Gordana Katana

 

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.