Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Crna Gora: Anticrnogorske vježbe

Autor: Veseljko Koprivica

Izvor: Novi magazin

Crna Gora: Anticrnogorske vježbe

Izvor: Beta

Komentarišući miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Eskobar je rekao da SAD imaju diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru

 

Crna Gora je postala poligon na kojem Rusija i Srbija izvode opasne anticrnogorske vježbe. Da moskovsko-beogradski bauk anticrnogorstva kruži Crnom Gorom, potvrđeno je i na To Be Secure Forumu, održanom prošlog petka u Budvi. Na ovogodišnjem forumu u onlajn formatu učestvovali su i visoki zvaničnici NATO-a, Evropskog parlamenta i Stejt departmenta, kao i zvaničnici iz regiona.

Na Forumu je govorio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. U toku je hibridni rat protiv Evrope i Zapada, a Crna Gora već godinama “probi uši” upozoravajući na to, rekao je Đukanović.

Prokomentarisao je i poruke sa jubilarnog Samita nesvrstanih u Beogradu: “Dobro je da sada znamo da Rusija podržava Srbiju i da Srbija podržava Rusiju”.

 

PODRŠKA: Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijel Eskobar obećao je da će Vlada Crne Gore imati podršku sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost države. A jedino rješenje tenzija na Balkanu je članstvo zemalja regiona u Evropskoj uniji.

Komentarišući miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Eskobar je otkrio da SAD imaju i diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru. On pravi razliku između proruskih i prosrpskih snaga.

“Prospske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a”, rekao je Eskobar, naglašavajući da za one snage koje podrivaju napredak zemlje, koja je skoro 25 godina bila uspješna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori kroz izolaciju snaga s takvim nastojanjima.

Iz Amerike je stigla još jedna zanimljiva vijest. Američki diplomata sa dugogodišnjim stažom na Balkanu Danijel Frid izjavio je za Glas Amerike da nominacija Kristofera Hila za ambasadora SAD u Beogradu predstavlja znak da je Vašington veoma svjestan rizika na Zapadnom Balkanu. Frid, nekadašnji pomoćnik državnog sekretara SAD, koji je bio aktivno angažovan na Balkanu, kazao je da je Srbija dio onoga što Vašington želi da uradi na Balkanu “bez obzira da li je na ispravnoj ili pogrešnoj strani”.

“Najbolji scenario bi bio da se Srbija prisjeti svojih nekadašnjih evropskih aspiracija. Srbija koja pomaže da se pitanja na Balkanu riješe, a ne da bude agent Moskve ili nacionalizma i da pogoršava stvari. Takva Srbija može da promijeni istoriju regiona”, izjavio je Frid.

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero, komentarišući za podgoričke Dnevne novine poruku Eskobara da je na posljednjem samitu NATO izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije s novom Vladom Crne Gore, nema dileme: “To je potpuno logična reakcija NATO-a jer ste imali nedavno otvorenu izjavu predsjednika Srbije, gospodina Vučića, o tome kako je BIA obavještajno izbušila Crnu Goru. Imali ste njegovu izjavu kad se događao onaj cirkus s pripremom desanta za ustoličenje na Cetinju, da je on cijelu noć svaki sat dobijao informacije od BIA o tome što se događa u Vladi Crne Gore”. Đenero predviđa da Crna Gora neće ni do 2030. ući u EU jer je nova vlast zamrznula pristupne reforme i približavanje Evropskoj uniji.

Dodajmo da je Crna Gora jedina država u Evropi koja trenutno nema ministra pravde, što je posebno problematično za državu koja pregovara o članstvu u EU, gdje je vladavina prava glavna tema. Iz zvaničnog Brisela redovno potenciraju to pitanje.

Premijer Crne Gore ne misli tako. Vlada je, bez izuzetka, slijedila sve bezbjednosne i diplomatske preporuke Evropske unije, često i na ekonomsku štetu Crne Gore, pohvalio se na Forumu premijer Krivokapić. Crna Gora je, kako je istakao, posvećena EU i NATO putu jer “mislimo da je to najbolje za naše građane”. On je kazao da strani uticaji nisu nastali za vrijeme aktuelne vlade: “Dešavali su se, pogotovo intenzivno, u periodu od 2006. godine… Imate ruskog istraživača koji je prisutan na podmorju Crne Gore, a ova vlada ga nije uvela. Mi nismo doveli nijednog tajkuna i želimo da ovaj prostor bude oslobođen bilo kakvog uticaja”. Novi dokaz da premijer revnosno poštuje onaj demagoški politički recept – jedno govori, drugo radi.

Piše: Veseljko Koprivica

 

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.