VARNICE U EU ZBOG MIGRANATA, NIŠTA OD DOGOVORA: Ursula poručila da Unija neće finansirati bodljikavu žicu i ograde na granicama!
Foto: EPA

različiti stavovi

VARNICE U EU ZBOG MIGRANATA, NIŠTA OD DOGOVORA: Ursula poručila da Unija neće finansirati bodljikavu žicu i ograde na granicama!

Planeta -

Lideri Evropske unije nisu uspeli da se danas dogovore oko politike prema migracijama, ali je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da EU neće finansirati podizanje "bodljikavih žica i zidova“, javlja Rojters.

Agencija podseća da iako je broj migranata mali u odnosu na 450 miliona stanovnika evropskog bloka, ovo pitanje omogućava jačanje podrške nacionalističkim i populističkim grupacijama širom starog kontinenta, što otežava postizanje kompromisa između članica.

"Poslednji meseci su pokazali da pritisak migracije ne jenjava. On zapravo ponovo raste,“ rekao je novi austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg.

Ursula fon der Lajen, Ursula fon der Lejen
foto: AP / Johanna Geron

Pooštravanje kontrole spoljnih granica bloka je od suštinskog značaja, rekao je Šalenberg, podržavajući poziv Litvanije da EU finansira infrastrukturu za čvrstu granicu poput dronova i ograde.

Međutim, Ursula fon der Lajen se usprotivila ovom zahtevu podsećajući na dugogodišnji stav u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu da neće biti finansiranja bodljikave žice i zidova.

kako penosi Radio Slobodna Evropa (RSE), lideri EU zadužili su Evropsku komisiju da predloži rešenja, ne navodeći cifre niti precizirajući u ovoj fazi na šta bi novac trebalo da ide.

Oko 5.100 migranata je stiglo ove godine preko Mediterana, pokazuju podaci UN, a nekoliko hiljada je prešlo u tri države članice EU preko susedne Belorusije.

granica, Poljska
foto: EPA / ARTUR RESZKO

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks saopštila je ovog meseca da je skoro 134.000 migranata pokušalo da pređe u evropski blok, što je za skoro 50 odsto više nego u prvih devet meseci 2019. pre pandemije korona virusa.

Poljska i Mađarska odbijaju da prime bilo kog migranta sa Bliskog istoka i iz severne Afrike.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je da je potrebna fizička barijera da bi se EU kratkoročno odbranila od mogućeg daljeg migratornog pritiska iz Belorusije, koji njene vlasti koriste kao oružje.

"Niko ne zna šta će biti sutra. Možda će tri, četiri, pet hiljada migranata istovremeno biti na granici ili pokušati da je pređu na različitim mestima... Moramo da budemo odlučni," rekao je Nauseda.

granica, Poljska
foto: EPA / Marcin Onufryjuk

Prošle nedelje je donji dom poljskog parlamenta glasao za vladin plan da se potroši oko 400 miliona dolara za podizanje zida na granici Poljske sa Belorusijom u pokušaju da se obuzda priliv migranata.

Poljska je poslala hiljade vojnika na granicu sa Belorusijom, a takođe je počela i izgradnju ograde od bodljikave žice.

Poljska, zajedno sa Letonijom i Litvanijom, prijavila je drastičan porast migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji ilegalno prelaze granice iz Belorusije.

EU ističe da Belorusija podstiče migracije kao oblik hibridnog ratovanja osmišljen da izvrši pritisak na evropski blok zbog sankcija koje je uvela Minsku.

Litvanija, granica
foto: EPA / VALDA KALNINA

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je to negirao okrivljujući EU za humanitarnu krizu na granicama njenih članica.

Premijer Luksemburga je kazao da bi EU trebalo da razgovara i sa Minskom i sa Moskvom kako bi se pronašlo rešenje, a ne da uvodi dodatne sankcije. Takođe je pozvao na zaštitu ljudskih prava.

"Ti ljudi nisu tretirani adekvatno ni u evropskim zemljama“, rekao je Gzavije Betel.

EU je pooštrila pravila o azilu i na svojim spoljnim granicama otkako je pre šest godina više od milion izbeglica i migranata stiglo u Evropu preko Sredozemnog mora, sklopivši sporazume sa zemljama poput Turske i Libije da ostanu u njima i drugde duž globalnih ruta.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track