Razgovarali Bajden i Makron, potpredsednica SAD ide u posetu Francuskoj 1Foto: NEIL HALL/POOL

Presednik SAD Džo Bajden i njegov francuski kolega Emanuel Makron razgovarali su danas telefonom o potrebnim naporima za jačanje odbrane u Evropi, saopštila je Bela kuća.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o tome šta je potrebno za jačanje odbrane u Evropi uz istovremeno garantovanje komplementarnosti sa NATO-om, navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali o situaciju u Sahelu i saradnji u indo-pacifičkom regionu.

Bajden i Makron treba da se sastanu krajem oktobra u Rimu na margini sastanka G20 gde će nastaviti razmatranje brojnih pitanja vezanih za francusko-američku saradnju, navela je Bela kuća dodajući da će početkom novembra potpredsednica SAD Kamala Haris posetiti Pariz.

Kamala Haris će posetiti Pariz 11. i 12. novembra gde će je primiti francuski predsednik Makron.

Haris i Makron će razgovarati o važnosti transatlantskog odnosa za mir i sigurnost u svetu i insistiraće na važnosti partnerstva dve strane za svetske izazove kao što je kovid-19 i klimatska kriza, preko pitanja Sahela i indo-pacifika, navela je Bela kuća.

Razgovor dvojice vodja i poseta Kamale Haris deo su faze otopljavanja odnosa izmedju Pariza i Vašingtona posle krize izazvane objavom sredinom septembra o novom savezu izmedju SAD, Australije i Velike Britanije za region indo-pacifika kada je Australija otkazala veliki ugovor za nabavku francuskih podmornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari