Svet

0

Vrhovni sud SAD će 1. novembra razmatrati zakon o abortusu u Teksasu

Autor: KP

Izvor: Beta

Vrhovni sud SAD će 1. novembra razmatrati zakon o abortusu u Teksasu

Izvor: Beta, AP / J. Scott Applewhite

Američki vrhovni sud saopštio je danas da će 1. novembra razmatrati zakon o abortusu u državi Teksas i istovremeno je odbio da u međuvremenu suspenduje primenu tog zakona.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena u ponedeljak je zatražila od Vrhovnog suda da blokira taj zakon koji zabranjuje prekid trudnoće od trenutka kada se čuju otkucaji srca embriona, odnosno od oko šeste nedelje trudnoće, kada mnoge žene još i ne znaju da su trudne.

Prema ranijim odlukama Vrhovnog suda SAD garantuje se pravo žena da mogu da prekinu trudnoću do 22. nedelje.

Međutim zakon u Teksasu je poverio građanima a ne sudovima sprovođenje zakona, podstičući ih da se žale protiv organizacije ili osobe koje pomažu ženama da ilegalno abortiraju.

Vrhovni sud će 1. novembra odlučivati da li savezna vlada ima prava da podnese tužbu u vezi tog zakona. Tada će se i utvrditi da li zakon treba da bude blokiran dok je u toku sudski proces.

Zakon je u Teksasu na snazi od septembra, izuzev pauze koju je naložio okružni sud koja je trajala samo 48 sati.

Vrhovni sud SAD gde su konzervativne sudije u većini već je bio pitan o tom zakonu u Teksasu i pozvao se na nova pitanja procedure, kada je 1. septembra odbio da blokira stupanje tog zakona na snagu. Sud se nije izjašnjavao o suštini zakona.

Savezna vlada se tada uključila i u svoje ime tužila državu Teksas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR