Brnabić: Za vikend o još nekim pitanjima oko kovid propusnica

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se tokom vikenda razjasniti koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni.
Brnabić: Za vikend o još nekim pitanjima oko kovid propusnica
Foto: 021.rs
Navela je i da je Vlada na sednici u četvrtak odlučila da kovid sertifikati budu uredni i ako građani imaju dovoljnu količinu antitela, što će takođe morati da bude dokazano testiranjem.
 
Brnabić je u četvrtak na sastanku sa ministrom zdravlja, ministrom unutrašnjih poslova, predstavnicima ministarstva pravde i Bezbednosno informativne agencije, razgovarala o novim merama koje je doneo Republički krizni štab, a koje se odnose na uvođenje kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, čije važenje počinje od ponedeljka uveče.
 
"Tokom vikenda ćemo razgovarati još oko nekoliko otvorenih pitanja, a jedno od njih su i antigenski testovi kod privatnih laboratorija, zato što pojedine privatne laboratorije koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima Evropske unije. Tako da moramo da ograničimo da svi kovid sertifikati koji budu izdati budu u skladu sa EU sertifikatima", rekla je premijerka.
 
Kovid propusnice važiće isključivo posle 22 sata u ugostiteljskim objektima, a one znače potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine.
 
Za drugu, ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja, što znači da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat.
 
Potom, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test čija validnost je ograničena na 48 časova, kao i potvrda da ste preležali korona virus u prethodnih 7 meseci. Tu je i jedna novina - dovoljna količina antitela.
 
"Juče smo na sednici Vlade doneli odluku da validni budu i oni kovid sertifikati koji će prikazati da imate dovoljnu količinu antitela, što će građani moći da utvrde samo u laboratoriji INEP-a (Institut za primenu nuklearne energije Srbije)", objasnila je predsednica Vlade.
 
Preko vikenda će vladina Kancelarija za informacione tehnologije i E-upravu imati sastanak sa svim nadležnim institucijama koje su uključene u ovaj sistem, kako bi se tačno znalo kako da proveravaju validnost QR kodova, da od ponedeljka sve bude spremno za potpunu primenu.
 
"Trudićemo se zaista da obezbedimo da nemamo falsifikovanje propusnica, da Ministarstvo unutrašnjih poslova pruži podršku Komunalnoj miliciji i inspekcijskim službama, ukoliko postoje bilo kakvi problemi. Kao i da Ministarstvo pravde i pravosudni organi i pravobranilaštvo bude tu za brzo izdavanje kazni, kako bi svi videli da zaista i mislimo to što kažemo", dodala je Brnabić.
 
Navela je i da je primetno malo povećanje interesovanja za vakcinaciju kod građana, poslednjih dana.
 
"Neće biti lako u prve dve, tri nedelje. Očekujem veliki otpor gostiju, opet, s druge strane, možda će više dolaziti vakcinisani, a nevakcinisani neće. Ne znam, ne znam šta da kažem", naveo je ugostitelj Miša Relić za N1.
  • Jovan

    23.10.2021 23:18
    Covid propusnica neće imati nikakvog epidemiološkog efekta,niti će povećati procenat vakcinacije.


    Imaćemo i sa covid propusnicom veći priliv pacijenata,ovakve mere nemaju efekta.


    Zatvaranje bi nas puno koštalo,posle bi imali epidemiju siromaštva.


    Uvođenje obavezne vakcinacije za sve sada je kasno,to se trebalo odmah kada su se pojavili vakcine da se uvode vakcinacija za sve i da za 20 dana budemo mirni,ali imamo acervaciju(gomilanje) sojeva i to zavisi od IMPORTA soja u našu zemlju.

    Ponašanje corone ukazuje da se virus ponaša mimo literatura o respiratonim virusima niti se corona može upoređivati sa ostalim virusima tipa španska groznica,Variola Vera itd.

    Virusi kada mutiraju oni takođe prave niz grešaka i to slabi infektivnost i smanjuje indeks prenosivosti a mi sada imamo da će delta plus soj imati indeks prenosivosti 7 prema 9 i da se lako prenosi što ide u prilog da nije prirodan virus.
  • Nikola

    23.10.2021 08:49
    Jako pametno, kao prvo geinijalka a i ostali genijalci su zakljucili da korona napada samo posle 22h, narocito u svatovima gde su se do tog vremena svi napili i izljubili! U skolama nema korone posto je tako vlast odlucila, deca se zarae kod kuce! Sada krecu slave, e tu ce da domacin kontrolise ko ima covid propusnicu posle 22h. Naravno, svi vazni skupovi, narocito oni predizborni se zavrse do 22h i koroni je zabranjeno da ulazi, isto kao i opoziciji. Ja logike, ja logike!
  • Ibro

    23.10.2021 00:06
    Ja nisam odavle, sta se djesava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.