Tržište

Cijene nafte na višegodišnjem maksimumu

Cijene nafte na višegodišnjem maksimumu
Foto: Pixabay/Devon Chandler | Cijene nafte na višegodišnjem maksimumu

NJUJORK, LONDON - Nafta je na putu da zabilježi devetu uzastopnu nedjelju rasta, što je najduži period uspona cijena na sedmičnom nivou od 2015. godine, jer su isporuke proizvođača iz OPEK+ grupe na tržište skromne, a zalihe sirove nafte u SAD opadaju.

Fjučersi američke WTI nafte za isporuku u decembru porasli su za 77 cent ili 0,9 odsto, na 83,27 dolara po barelu na Njujorškoj berzi, i na putu su da ostvare dobitak od 2,0 procenta u odnosu na prošlu nedjelju, prema podacima koje u realnom vremenu objavljuje portal oilprice.com.

Cijena decembarskih fjučersa sjevernomorske nafte Brent ojačala je za 54 centa ili za pola procenta, na 85,08 dolara po barelu na evropskoj Interkontinentalnoj berzi u Londonu. Na nedjeljnom nivou je u porastu za 0,7 procenata.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden izjavio je četvrtak uveče da bi Amerikanci trebalo da očekuju visoke cijene benzina i u narednoj godini jer članice Organizacije zemlaja izvoznica nafte i drugi strani proizvođači ne snabdijevaju tržište dovoljnim količinama, prenio je "Blumberg".

Zalihe u najvećem američkom čvorištu za skladištenje nafte su pale na nivoe koji su posljednji put viđeni kada su cijene "crnog zlata" bile 100 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije