Dostupni linkovi

Ekshumirane tri žrtve iz rata na području Rogatice


Forenzičari ekshumiraju posmrtne ostatke, Vlasenica, septembar 2017.
Forenzičari ekshumiraju posmrtne ostatke, Vlasenica, septembar 2017.

Na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine, u petak 22. oktobra ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje tri žrtve iz proteklog rata na području Rogatice, na istoku BiH.

Kako prenosi Fena, prema informacijama kojima raspolaže Institut za nestale osobe (INO) BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

“Posmrtni ostaci koji su pronađeni su jednim dijelom ugljenisani, a prema riječima patologa koji je prisustvovao ekshumaciji, radi se o dvije odrasle osobe i jednom djetetu”, rekla je portparol INO BiH Emza Fazlić.

Po njenim riječima, pretpostavlja se da su žrtve pronađene na lokalitetu Pribošijevići, članovi jedne porodice, te da je među njima i djevojčica koja je u momentu smrti imala svega pet godina.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Fazlić je rekla da je ekshumacija danas prekinuta zbog nemogućnosti da se prekopa potrebna površina, te će biti nastavljena u narednim danima.

Tužilaštvo BiH je rukovodilo ekshumacijom, kojoj su prisustvovali i istražioci Instituta, patolog, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), radnici te policija koja je osiguravala lokaciju.

U BiH je do sada identifikovano oko 30.000 osoba koje su nastradale u ratu 90-ih godina prošlog stoljeća, a prema podacima INO BiH i dalje se traga za oko 7.000 ljudi.

Iz Instituta za nestale BiH godinama upućuju apel osobama koje znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci da to i prijave, a na raspolaganju je i aplikacija “Prijava lokacije” koju je lansirao ICMP.

XS
SM
MD
LG