Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 22. 10. 2021.

| Društvo

Pokret za razvoj Medveđe optužio rudnik Lece da zagađuje Gazdarsku reku, upravnica demantuje optužbe

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Voda reka
Iz pokreta apeluju na sve da ne koriste vodu iz Gaydarske reke; Ilustracija; Foto: V. Milić

Nakon učestalih oštećenja korita Gazdarske reke od poplava u prolećenom periodu, primetno je zagađenje te reke, navodi se u saopštenju ”Pokreta za razvoj Medveđe” odakle, kao direktnog krivca optužuju rudnik Lece zbog toga što, kako navode, oni u reku ispuštaju teške metale i na taj način uništavaju floru i faunu. Ipak, upravnica rudnika demantovala je optužbe i dodala da ne želi da bilo šta više komentariše.

Pored optužbi za uništavanje reke, iz ”Pokreta za razvoj Medveđe” apeluju na sve građane da ne koriste vodu iz korita Gazdarske reke, ali i pozivaju leskovački Zavod za javno zdravlje da utvrdi koliko je voda zagađena i šta se sve iz rudnika, koji je u stečaju, ispušta u reku.

Građani sa strepnjom posmatraju obojene reke teškim metalima koji dolaze sa jalovišta iz rudnika Lece i ne može ih niko ubediti da su to minimalne količine koje nisu štetne za rečnu floru i faunu, a posledično i na čoveka. Molimo građane da ne koriste vodu iz nizvodnog dela korita Gazdarske reke, da ne pecaju i ne polivaju poljoprivredne useve (maline, povrće), da ne izvode stočni fond na pojila. Takođe, apelujemo na neodgovornu opštinsku upravu, koja samo stvara probleme građanima, da traži da Zavod za javno zdravlje u Leskovcu i specijalizovane laboratorije utvrde oštećenja na zemljištu, oko reke i uticaj na riblji fond - navode u saoštenju.

Ipak, upravnica rudnika Ljiljana Jovanović odbacila je sve optužbe uz konstataciju da ne želi da odgovara na neistine.

Apsolutno ništa od toga nije tačno. Ne želim da komentarišem dodatno bilo šta jer nema svrhe da bilo šta kažem, sem da ništa od toga nije istina - rekla je Jovanović.

U svom saopštenju ”Pokret za razvoj Medveđe” traži i ostavku kompletnog rukovodstva Medveđe.

Sa druge strane, predsednik Opštine Nebojša Arsić kaže da inspekcija radi svoj deo posla i da se za sada niko nije žalio na taj problem, ali da će proveriti sve navode iz saopštenja.

Podsetimo, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je za pomor oko 150 kilograma mrtve ribe 2017. godine upravo kriv rudnik Lece zbog isušivanja reke Jablanice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: