Dostupni linkovi

Premijerka Srbije dodatno informisala predstavnike EU o reformama


Premijerka Srbije Ana Brnabić, septembar 2021.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, septembar 2021.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuel Žofre izjavio je kako poslednji Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku odražava povećan broj inicijativa Vlade Srbije za ispunjavanje kriterijuma EU poslednjih meseci.

Te inicijative imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada se u potpunosti sprovedu, rekao je evropski zvaničnik tokom susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u petak (22. oktobra), saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi kako je Žofre podsetio da su EU njene članice ranije ovog meseca, na samitu na Brdu kod Kranja u Sloveniji, ponovo potvrdile posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije i procesu pridruživanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom susreta u Beogradu razgovarale su sa šefom Delegacije EU u Srbiji Žofreom i ambasadorima država članica EU o Paketu proširenja EU za 2021. godinu, posebno Izveštaju EK za Srbiju, te narednim koracima u procesu pristupanja Uniji.

Brnabić je rekla da je ovaj sastanak održan po objavljivanju Izveštaja Evropske komisije, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera.

Premijerka Brnabić je ocenila da je u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Srbije objektivno sagledano sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, čime je realizovan i jedan od strateških prioriteta.

“Danas smo u prilici da vama, kao predstavnicima EU i država-članica EU pružimo i dodatne informacije o usvajanju i sprovođenju svih neophodnih reformi”, dodala je Brnabić i izrazila uverenje da će i ta dodatna pojašnjenja doprineti da Srbija dobije saglasnost za formalni nastavak pregovora do kraja ove godine.

Brnabić je dodala da se želi dodatni napredak u svim oblastima, a naročito u vladavini prava i da je upravo za to značajna kontinuirana komunikacija sa EU delegacijom u Srbiji i svim državama članicama.

Ministarka Jadranka Joksimović istakla je da Izveštaj obezbeđuje potrebnu ravnotežu u oceni svega što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.

Kako je rekla, veoma je važno za dalji reformski proces da je “evidentirano da smo ispunili sve kriterijume za otvaranje svih 12 poglavlja u dva klastera: klastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetitivnost i klastera 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost”.

Takođe, Joksimović ističe da je u već otvorenom klasteru 1, koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan napredak u svim oblastima - u reformi pravosuđa, slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG