Читај ми!

Padobran, novo prevozno sredstvo pripadnika Gorske službe spasavanja

Ministarstvo odbrane omogućilo je padobransku obuku članovima Gorske službe spasavanja. Njih skoro 20 izvelo je prvi samostalni skok na sportskom aerodromu Lisičji jarak.

Gde će ići u akciju i kojim prevoznim sredstvom, članovi Gorske službe spasavanja ne mogu da biraju, već ugrožena osoba kojoj treba hitna pomoć i evakuacija.

"Znači padobranskim skokom da izvrše pristup određenom terenu i spasavanje na nekoj nepristupačnoj lokaciji, a sve sa ciljem da se što brže i efikasnije priđe povređenom koji je u životnoj opasnosti. Izvrši spasavanje i zbrinjavanje povređenog, otkloni potencijalnu opasnost i sačeka ekipu na zemlji koja bi odradila dalju evakuaciju tog istog povređenog", kaže Marko Obradović iz Gorske službe spasavanja.

Marko Tomić iz GSS-a kaže da planira da skače još.

"I ovo ako, može da se primeni u našem domenu spasavanja, dosta znači da brzo reagujemo i priđemo na neki nepristupačni teren, gde bi inače mnogo duže neko trebalo da čeka", rekao je Tomić.

Gorska služba spasavanja Srbije postoji od 1952. godine i ima oko 250 spasilaca. Jedan od njih je padobranski intruktor Milan Todorović, za kojim je nekoliko hiljada skokova i 20 godina staža u toj organizaciji za pomoć ugroženima.

"Sama ideja je interesantna, ovo je projekat koji je tek krenuo da se realizuje. Do sad je nekih 15 padobranaca počelo sa obukom, još će to da se nastavi, e sad u kom pravcu će to sve da ide, zavisi od više faktora, ali sama ideja i zamisao je poprilično interesantna", ispričao je Todorović.

Nakon ove obuke pripadnici GSS će vežbati i skok sa psom tragačom.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво