Dostupni linkovi

Pfizer/BioNTech: Treća doza vakcine vraća zaštitu na 95,6 posto


Treća doza vakcine protiv COVID-19 koju su razvili američki Pfizer i nemački partner BioNTech vratila je efikasnost zaštite od virusa na 95,6 odsto, uključujući i zaštitu od Delta varijante, objavile su dve kompanije 21. oktobra nakon istraživanja koje su sprovele njihove laboratorije.

Kompanije su u saopštenju navele da je kliničko ispitivanje treće faze uključivalo 10.000 osoba starijih od 16 godina i da je pokazalo "relativnu efiksnost od 95,6 odsto" i "povoljan sigurnosni profil".

Ispitanici su imali u proseku 53 godine, a kompanije su saopštile da će rezultati što je pre moguće biti predati američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), Evropskoj agenciji za lekove i drugim regulatorima.

Rezultati ispitivanja dolaze dan nakon što je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila treću dozu vakcine kompanija Moderna i Johnson & Johnson.

FDA je prethodno odobrila treću dozu Pfizer/BioNTech vakcine najmanje šest meseci nakon prve dve kako bi povećala zaštitu starijih od 65 godina.

Više zemalja odobrilo je davanje treće doze vakcine jer su ispitivanja pokazala da zaštita pada nakon nekoliko meseci.

Evropska agencija za lekove odobrila je početkom oktobra treću dozu Pfizer vakcine za starije od 18 godina, a države članice mogu same da odrede koje starosne grupe će da ga prime.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG