Ide humus, pa zemlja pa voda 1foto FoNet Aleksandar Barda

Trinaest sadnica, isto toliko crvenih kanti sa vodom i dvadeset šest lopata za trinaesti rođendan Srpske napredne strane u Parku prijateljstva, kod Ušća, na Novom Beogradu. Pre nego što su visoki funkcioneri SNS-a, njihov podmladak i jedan koji je skoro shvatio da je naprednjak po rođenju stigli na Ušće, radnici Zelenila već su zasadili trinaest stabljika.

Istina, niko se nije ni nadao da će funkcioneri u sakoima sami da kopaju rupe za buduće izdanke koji će, ako smo valjano razumeli simboliku, ubuduće da rastu i da se razgranjavaju, kao njihova vlast.

Naiđoše tako, na ušću dveju reka, članovi Glavnog odbora vladajuće stranke, tačno na vreme, u deset pre podne: Milenko Jovanov, Miloš Vučević, Marija Obradović i Aleksandar Šapić. Bio je tu i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić i narodni poslanici, mlade nade naprednjaka, koji nepokolebljivu vernost paritijskoj zakletvi dokazuju u “debatnim” emisijama RTS-a, gde je jedini kriterijum – ko bolje predstavniku opozicije nije dozvolio da se čuje. Zoran Đorđević, bivši ministar, a aktuelni v. d. direktora Pošte, takođe se pridružio sadnji.

– Ide humus, pa zemlja, pa voda – objašnjavali su slavljenicima, koji su se prihvatili lopate, dok su snimale kamere i škljocali fotoaparati, posle pitanja “jel sad može”.

“Ovo smo odradili, da ti kažem, profi”, “Mi smo završili, sada će oni (radnici Gradskog zelenila)”, “Vidi njega, al’ je prionuo, vidi se da je na lopati odrastao”, govorili su naprednjaci, da bi posle zasada jedni drugima čestitali “rođendan”.

A kada su zasadili stabla, najmlađi naprednjak Aleksandar Šapić, ne po godinama, nego po stažu, stao je da medijima kaže neku reč.

Rekao je da su na skroman način želeli da obeleže trinaestogodišnjicu stranke, baš u Parku mira i prijateljstva.

Ide humus, pa zemlja pa voda 2

Kazao je da je Srbija od zemlje na marginama Evrope postala zemlja razvoja. Nije zaboravio da pomene nove fabrike, bolnice i škole i ostalo iz obavezne agende. Upitan da li mu je žao što vrednosti SNS-a nije prepoznao od osnivanja, pa postao njen član još 2008. godine, odgovorio je pitanjem – ko je novinarka koja postavlja pitanje.

Na njenu opasku da se znaju odlično, odgovorio je da je nije prepoznao zbog naočara. Sve vrednosti koje je zastupao ranije, kazao je Šapić, zastupa i danas, a ispostavilo se da su se te vrednosti poklopile sa vrednostima SNS-a.

Stigao je i da prozove nepodobne medije – što se naprednjaka tiče, jedan zaokružen medijski nastup.

Hteli su novinari da pitaju nešto i mlade poslanike SNS-a, oko sadnje stabala u Parku mira i prijateljstva, a o njihovoj miroljubivoj retorici u Skupštini, ali se umešao Glišić, reče da imaju posla.

Tako se završilo skromno obeležavanje trinaeste godišnjice Srpske napredne stranke. Dok su radnici Zelenila završavali posao, naprednjaci su pozirali za grupnu fotografiju. Funkcioneri su onda na posao otišli kolima, a mlade nade SNS-a peške. Ima vremena, čekaće jednom i njih limuzine.

Ide humus, pa zemlja pa voda 3

Šapić: Dačić je često jedno govorio a drugo radio

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić izjavio je danas da očigledno u Socijalističkoj partiji Srbije ima onih koji ne misle kao njen predsednik Ivica Dačić, „ili barem kao što govori, a šta misli pokazaće vreme“.

„Dačić je političar koji je često znao da jedno govori a uradi drugo. Videćemo, mi za sada imamo zaista dobru saradnju“, rekao je Šapić u Parku prijateljstva na beogradskom Ušću posle akcije sadnje stabala povodom 13 godina SNS.

Šapić je to rekao povodom izjave Tome File da postoji mogućnost da SPS sarađuje sa opozicijom, i reagovanja Dačića da „nema nikakve šanse“ da ta partija nakon izbora 2022. godine napravi vladu sa bilo kim osim sa SNS.

Kako je još Šapić rekao, predsednik SNS-a Aleksandar Vučić dao je u razgovorima SPS-u sve opcije saradnje, a na njima je da odluče.

„Mi smo spremni da idemo sami, nemamo sa tim problem, verujemo u ono što radimo, gde smo grešili nismo namerno već iz želje da uradimo dobro za našu zemlju. Ko bude spreman da stane iza naše politike dobro je došao“, rekao je Šapić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije izjavio je povodom izjave Tome File, da „nema nikakve šanse“ da ta partija nakon izbora 2022. godine napravi vladu sa bilo kim osim Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari