Odluka o radu škola biće saopštena sutra 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Odluka o tome kako će škole raditi od ponedeljka biće saopštena sutra, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete, ali nisu želeli da komentarišu očekivanja nekih lekara da škole uskoro prelaze na onlajn nastavu.

Procedura da se petkom saopštava način rada obrazovnih ustanova ustanovljena je na početku školske godine, a odluku donosi Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, na osnovu epidemiološke situacije.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatraju su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da Krizni štab nije na jučerašnjoj sednici doneo odluku o tome da sve škole pređu na onlajn nastavu i da „ne dolazi u obzir da se na republičkom nivou uvodi onlajn nastava za predškolske utsnove i prvi ciklus osnovnog obrazvanja.“

Trenutno su na kombinovanoj nastavi samo srednjoškolci u Beogradu, Šapcu i Vrnjačkoj banji, dok svi ostali đaci redovno pohađaju časove u školi.

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je danas da očekuje da će uskoro biti uvedena onlajn nastava u školama u Srbiji, jer su deca veliki epidemiološki problem.

„Vakcinacija kod prosvetnih radnika je ispod proseka. Ako imate mali broj imunizovane dece i nepridržavanje mera, to ukazuje da imate skok u dečijoj populaciji“, rekao je on za TV Pink.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je juče da će verovatno biti ukinute vanškolske aktivnosti, ali i odlazak u školu.

„Upravo se radi procena, tu odluku će najverovatnije već sutra doneti tim za implementaciju, u kome sede predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta Batut. Kako sada stvari stoje, verovatno ćemo kompletno preći na onlajn. Tim će na osnovu direktnih podataka sa terena, iz škola, doneti predlog mera“, rekao je Tiodorović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović nagasio je da se nada da će se prelazak na onlajn nastavu dogoditi već u ponedeljak 25. oktobra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je epidemiološka situacija katastrofalna, „ne smiruje se“, pa se od subote 23. oktobra od 22 sata uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Prema podacima od juče, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 7.664 novoobolelih od korona virusa i 57 preminulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari