Četvrtak, 21.10.2021.

10:30

Maori u rukama žene

Pripadnica novozelandskih starosedelaca Maora, Dejm Sindi Kiro, postala je danas prva žena koja je imenovana za generalnog guvernera u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Maori u rukama žene
Dejm Sindi Kiro/ Foto: Profimedia

Dejm Sindi Kiro je imenovana za generalnog guvernera na velikoj ceremoniji u parlamentu.

Ona je obećala da će se zalagati za prava migranata i marginalizovanih građana.

"Ponosna sam na moje maorsko i britansko poreklo. Zajednice razvijaju čvrstinu kada ljudi imaju osećaj pripadnosti, zajedništva", rekla je Dejm Sinti.

Brojni Maori, koji čine oko 17 odsto novozelandske populacije, i dalje su ugroženi socijalno i ekonomski. Maori imaju brojne zdravstvene probleme, a većina dece koja završavaju u državnoj socijalnoj službi su iz te zajednice. Na hiljade Maora izašlo je na ulice 2019. godine tražeći socijalnu pravdu i prava na zemljište.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pozravila je imenovanje Dejm Sindi tokom ceremonije u parlamentu. Generalni guverner na Novom Zelandu je zastupnik i namesnik novozelandskog monarha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

16 h

Podeli: