Dostupni linkovi

Početak suđenja optuženoj iz BiH za financiranje terorizma


Sud BiH
Sud BiH

Sena Hamzabegović, državljanka Bosne i Hercegovine optužena za financiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i pomoć militantima terorističkih organizacija, od 2013. do 2018. je nekoliko puta slala i nosila novac u Siriju, navelo je Tužiteljstvo tokom prvog pretresa u ovom slučaju pred Sudom BiH.

Tužiteljstvo je na ročištu u četvrtak, 21. oktobra, navelo da je Hamzabegović u Siriju putem banaka i transfera novac poslala u iznosu od 116.670 eura. Osim ovoga, novac u Siriju nosila je i lično.

Ovim novcem su, tvrdi Tužiteljstvo, financirane terorističke aktivnosti, odnosno plaćani militanti, uglavnom državljani BiH, koji su se borili na strani terorističkih organizacija poput "Islamske države", Al-Nusra fronta i Džabat al-Nusre. Sve ove grupe su na prema listi Ujedinjenih naroda terorističke organizacija.

Prema optužnici, Hamzabegović je novac nosila ili slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je otišao u Siriju, iako je znala u koje svrhe će biti korišten.

Osim za plaće državljanima BiH koji su se borili u Siriji, Tužiteljstvo je na početku suđenja ustvrdilo kako će dokazati da je novcem kupovano oružje u Siriji.

Tužiteljstvo je najavilo da će navedeno dokazati kroz iskaze svjedoka, vještaka, ali i kroz materijalne dokaze u vidu izvoda iz poslovnih banaka.

Odbrana tokom prvog ročišta nije sporila da je Hamzabegović slala i nosila novac u Siriju, ali tvrde da nije znala za koje svrhe će biti korišten.

Također, odbrana tvrdi da Hamzabegović nije znala čime se u Siriji bavi njezin suprug, inače 2013. osuđen na Sudu BiH zbog trgovine ljudima. Izrečena mu je kazna od šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Odvjetnik je ustvrdio da je optužena smatrala da je odlaskom u Siriju njezin suprug želio izbjeći služenje kazne zatvora u BiH.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, Hamzabegović je i dalje u Siriji, pretpostavlja se u regiji Idliba, dijelu zemlje koji kontroliraju džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.

Optužnica protiv Sene Hamzabegović podignuta je 7. septembra 2021. godine. U pritvoru je od 20. maja 2021., jer se Tužiteljstvo žalilo na prvobitno odluku Suda da se Hamzabegović brani sa slobode.

Uhapšena je 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Inače, optužena ima državljanstvo BiH i Švicarske, gdje je živjela i radila do hapšenja.

Tužiteljstvo je ovu činjenicu smatralo opasnošću da bi optužena mogla biti nedostupna organima BiH u slučaju da bude puštena na slobodu. Optužena je i ranije bila osuđena zbog ilegalnih prelazaka granice.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar, kada će Tužiteljstvo pozvati nekoliko svjedoka.

Prema podacima sigurnosnih agencija, u Siriji je i dalje više od stotinu bh. državljana u kampovima i zatvorima koje kontroliraju kurdske snage.

Broj bh. državljana koji žive u regiji Idliba, koju kontroliraju pobunjeničke snage, nije poznat.

XS
SM
MD
LG