Lukas Prato proslavlja pogodak (©Reuters)
Lukas Prato proslavlja pogodak (©Reuters)

Riki Alvarez i Lukas Prato za Velez dostojan Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 5min | uto. 19.10.21. | 23:07

Argentina 1: Tim iz Linijersa noćas gostuje fenjerašu Sentral Kordobi u Santijago del Esteru

U sklopu 17. kola argentinske Profesionalne lige, noćas (02.15) na gradskom stadionu Uniko Madre de Siudades u Santijago del Esteru, sastaće se Sentral Kordoba i Velez. Železničari se nalaze na poslednjoj poziciji među 26 ekipa, sa samo 12 sakupljenih bodova u dosadašnjem toku prvenstva, dok je sa druge strane tim iz Linijersa neporažen na 10 uzastopnih utakmica, čime uspeva da se održi na 7. poziciji sa 25 bodova i nalazi se u kvalifikacionoj zoni za narednu kampanju Kopa Libertadores.

El Fortin je prošlog petka odigrao nerešeno 1:1 protiv tada poslednjeplasiranog Arsenala iz Sarandija i potrebna mu je pobeda kako bi se održao u konkurenciji timova koji se bore za pozicije koje naredne sezone omogućavaju učešće u najeminentnijem klupskom takmičenju na kontinentu. Velez je sa prvim timom otputovao u Santijago del Estero, gde će se ponovo suočiti sa sastavom koji se nalazi na dnu tabele, a upravo svojom zaslugom jer su Vijaduktosima bukvalno poklonili bod. U dosadašnjem delu šampionata Velez je sakupio 25 bodova iz šest pobeda, sedam remija i tri poraza, koja je doživeo u ranoj fazi prvenstva. Sa ovakvim rezultatima tim iz Zapadnog Ajresa zauzima sedmo mesto, sa bodom manje od Kolona i Estudijantesa, ali i isto tako sa minimalnom prednošću u odnosu na dvojac sa juga Defensu i Independijente.

Izabrane vesti

02.15: (3,70) Sentral Kordoba (3,30) Velez Sarsfild (2,10)

U međuvremenu, Sentral Kordoba je u proteklom kolu uspela da ostane neporažena na gostovanju u Mendosi, kada je sa lokalnim Godoj Kruzom odigrala meč bez golova. Tim koji predvodi Serhio Rondina pao je na začelje tabele, jer posle pet poslednjih kola nije uspeo da zabeleži pobedu, mada je prethodnim remijem prekinuo niz od četiri vezana poraza.

Kako je tim iz Santijago del Estera praktično nov u elitnom rangu takmičenja i kako do sada nije imao prilike da ostvaruje koeficijent učinka, jer su se prethodna dva takmičenja za prvoligaške klubove u Argentini odnosila na neki vid Liga kupa koji se nije računao za bodovanje, Kordoba je u generalnom plasmanu još van mesta koja vode u niži rang. Međutim, ako nastavi sa lošim rezultatima ubrzo će je po pitanju konačnih koeficijenata učinka prestići Platense i Aldosivi, koji ne zaostaju mnogo, a i u dosta boljoj su formi od nje.

Trener gostujuće ekipe Maurisio Pelegrino odabrao je 20 igrača koji će biti prisutni u okršaju koji odgovara 17. kolu Profesionalne lige. Tu je i više nego pozitivno iznenađenje Rikardo Riki Alvarez, koji se vratio posle nekoliko meseci odsustva zbog povrede i mogao bi ponovo da bude sastavni deo igre svog tima. Bivši član Intera iz Milana 19. maja ove godine bio je podvrgnut artroskopiji zbog bola u potkolenici i zglobu kolena. U početku je igrač pokušavao da izbegne operacionu salu pokušavajući alternativnim tretmanima da dođe do oporavka, ali je intervencija bila neophodna.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih?

Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Od tada, Alvarez je započeo oporavak koji je trajao više od dva meseca. Međutim, i uprkos činjenici da se posle tog perioda vratio na teren i upisao nekoliko polovičnih nastupa, vezista nije postigao potpuni oporavak i nekoliko puta je pretrpeo sličnu povredu. Međutim, igrač je sada prevazišao fizičke komplikacije, mada nije spreman za kompletan susret.

Velez na gostovanje dolazi iz remija protiv Arsenala, meča u kojem je propustio priliku da se osigura na pozicijama koje vode u Kopa Libertadores, pred niz teških utakmica koje mu slede u narednom periodu. Tim iz Linijersa moraće da se suoči sa zaista teškom serijom mečeva protiv Boke Juniors, Banfilda, San Lorenca i Taljeresa. Zbog svega što mu sleduje, trener Veleza, popularni El Flako, verovatno će napraviti neke varijacije i rotirati tim, kako bi uspeo da ostane konkurentan. Upravo iz tog razloga pominje se i povratak Rikarda Alvareza koji bi mogao da uđe u rotaciju umesto Federika Mankuelja.

Još jedna ohrabrujuća vest za sve navijače Veleza je i povratak Lukasa Prata. Napadač je naporno radio posle preloma fibule, koji je takođe zahvatio i ligamente skočnog zgloba. Prato je pre nekoliko nedelja raskinuo ugovor sa River Plejtom i vratio se u Velez, sa kojim je bio šampion u sezoni 2012/13. Istina je da je stigao sa komplikovanom povredom koju je zadobio još kao igrač holandskog Fajenorda i da je tek sada u rangu sa ostalim saigračima.

Da li je povratak Lukasa Prata u Velez mnogo više od povratka u fudbal? U Linijersu ga vole. I oni to očekuju. Iz tog razloga, fotografije na kojima se vidi kako ulazi u avion sa saigračima izazvale su velika očekivanja među navijačima El Fortina.

Međutim, iako je u ovakvim situacijama neophodno ići korak po korak kako bi se izbegli pogrešni koraci, nagađanja postaju neizbežna. Ipak, sve ukazuje na povratak Prata na susret sledećeg kola protiv Boke, a ako El Oso i bude u protokolu za noćašnji okršaj, najverovatnije će meč presedeti na klupi.

Kroz istoriju, barem u onoj zvaničnoj statistici, ova dva tima sastala su se tek tri puta, sa opšte posmatrano ujednačenim učinkom, jer i jednima i drugima pripada po pobeda i nerešen ishod. Ipak, te pobede moglo bi se reći da nemaju istu težinu i značaj. Ona koju je izvojevala Sentral Kordoba bila je u Kupu Argentine, i to u penal završnici, posle 1:1, izbacivši tako Velez već u prvoj rundi ovog takmičenja. Za El Fortin, prva pobeda nad Železničarima, ostvarena je krajem prošle godine, na ovom istom stadionu, kada je rezultat bio 2:0 na strani gostiju, uz golove Rikarda Alvareza i Kristijana Tarahona.

ARGENTINA 1 - 17. KOLO

Utorak

Platense - Rosario Sentral /u toku/

Union - Rasing /u toku/

23.55: (3,15) Patronato (3,05) Defensa i Hustisija (2,45)

Sreda

02.15: (3,70) Sentral Kordoba (3,30) Velez Sarsfild (2,10)

19.30: (2,80) Arsenal Sarandi (2,85) Himnasija La Plata (2,90)

21.45: (2,75) San Lorenco (3,10) Lanus (2,70)

23.55: (2,55) Banfild (2,95) Urakan (3,05)

23.55: (1,70) Estudijantes (3,60) Atletiko Tukuman (5,40)

Četvrtak

02.15: (1,60) Boka Juniors (3,80) Godoj Kruz (6,00)

19.30: (2,40) Argentinos Juniors (2,90) Kolon (3,45)

21.45: (1,92) Njuels (3,50) Aldosivi (4,10)

23.55: (1,80) Independijente (3,45) Sarmijento (4,80)

Petak

02.15: (3,15) Taljeres (3,30) River Plejt (2,30)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Sentral KordobaVelezVelez Sarsfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara