"Rusija je počela"

Šef Pentagona general Lojd Ostin je na turneji po istoku Evrope, a cilj je da se saveznicima pokaže da Amerika ne odustaje od uticaja u oblasti Crnog mora.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 19.10.2021.

18:20

Shutterstock/Ververidis Vasilis

Ostin, jedan od najbližih saradnika predsednika SAD Džoa Bajdena, doputovao je juče u Gruziju, prvu zemlju koju će posetiti na turneji po crnomorskom regionu.

Kako je zvanično saopšteno iz Pentagona, cilj turneje je da se "podrži suverenitet zemalja koje su na meti ruske agresije".

"Ministarstvo odbrane SAD podržava sve svoje saveznike i partnere u Evropi koji su suočeni sa destabilizujućim potezima Rusije u regionu Crnog mora. Radujemo se susretima, tokom kojih će saveznici dobiti uveravanja da je Amerika posvećena bezbednoj, stabilnoj i prosperitetnoj Evropi" navodi Pentagon.

Konkretno u Gruziji general Ostin će nastojati da obnovi program vojne obuke, lokalnih snaga i zvaničnicima u Tbilisiju će izraziti posvećenost SAD zemlji, koja već nekoliko godina želi da postane članica NATO.

Ostin se trenutno nalazi u poseti Gruziji.

Lojdovi domaćini u Gruziji su premijer Irakli Garibašvili i ministar odbrane Juanšer Burčuladze. Rusija je 2008. izvršila invaziju i okupirala delove Gruzije - Južnu Osetiju i Abhaziju (oko 20 odsto teritorije države), koje se i danas nalaze pod kontrolom snaga lojalnih Moskvi.
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN
Ruska zona uticaja - Brojni incidenti u regionu

Crno more još od Drugog svetskog rata važi za zonu uticaja Sovjetskog Saveza, koji je ovde imao stacioniranu jednu od najjačih pomorskih flota.

Raspadom SSSR došlo je do prekomponovanja snaga. Rusiji je Krim bio neophodan kako bi se zaštitila južna granica, osigurala Crnomorska flota i sprečio prodor neprijatelja u dubinu takozvanog mekog pojasa. Poslednjih godina Crno more je mesto sve brojnijih incidenata između ruskih i američkih snaga, koje često izvode vojne vežbe u regionu. U februaru prošle godine ruski lovac bombarder "su-24" je u brišućem letu nadleteo američki razarač "USS Donald Kuk", koji je bio deo Šeste flote, koja izvodila vežbe u međunarodnim vodama.

U Ukrajini će se general Ostin sastati sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom odbrane Andrijom Taranom, a glavna tema razgovora biće "teritorijalni suverenitet i integritet", kao i reforma odbrambene industrije. Ostin i Zelenski su se sastali u Vašingtonu krajem avgusta i tada su SAD najavile isporuku vojne opreme i oružja u vrednosti od 60 miliona dolara. Ukrajina već dugo želi da se priključi NATO, ali problem predstavlja protivljenje Rusije, koja je u međuvremenu anektirala Krim i kontroliše istočni deo zemlje.

Nijedna treća zemlja ne može da blokira aspiracije Ukrajine da se pridruži NATO, rekao je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin tokom posete Kijevu.

Upitan da prokomentariše ruske primedbe na ulazak Ukrajine u Alijansu, Ostin je rekao da "nijedna treća zemlja nema veto na odluke o članstvu u NATO", prenosi Rojters.

"Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnoj spoljnoj politici i očekujemo da će to moći bez stranog mešanja", rekao je on.

Ostin takođe tvrdi da je Rusija počela konflikt na istoku Ukrajine i da predstavlja prepreku njegovom mirnom rešenju.

Strah od Kine

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da Vašington pažljivo prati kineski razvoj naprednih oružanih sistema, ali je odbio da direktno komentariše izveštaj da je Peking testirao hipersonični projektil sposoban da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je izveštaj "Fajnenšl tajmsa" u kojem se navodi da je Peking u julu lansirao hipersonično oružje, preneo je Rojters.

Peking je naveo da je u pitanju svemirska letelica, a ne projektil. U Rumuniji će se general Ostin sastati sa predsednikom Klausom Johanisom i ministrom odbrane Nikolajem Jonelom Čukom.

Tema će biti bilateralna saradnja.

Šef Pentagona će obići i američke trupe stacionirane u vazduhoplovoj bazi "Mihail Kogalničanu".

Na kraju turneje američki general će se u Briselu sastati sa ministrima odbrane članica NATO kako bi se saveznici uverili da je Alijansa spremna za buduće izazove,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: