Svet

0

Turska izrazila protest zemljama koje su zatražile oslobađanje aktiviste

Autor: KP

Izvor: Beta

Turska izrazila protest zemljama koje su zatražile oslobađanje aktiviste

Izvor: Beta,AP / Francisco Seco

Turska je danas pozvala na razgovor ambasadore SAD i još devet zemalja kako bi izrazila protest zbog njihovog poziva na oslobađanje aktiviste Osmana Kavale, u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava.


Taj poziv je naljutio turske zvaničnike koji su optužili deset zemalja za mešanje u tursko pravosuđe.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je ambasadorima rečeno da je "neprihvatljiva drska izjava, upućena putem društvenih mreža, u vezi sa sudskim postupkom koji sprovodi nezavisno sudstvo".

Turska odbacuje pokušaj "politizacije sudskih procesa i pritiska na pravosduje", navelo je Ministarstvo.

"Turska je demokratska zemlja u kojoj postoji vladavina prava i koja poštuje ljudska prava. Takve neodgovorne izjave neće imati uticaj na tursko pravosuđe", navodi se u saopštenju.

Kavala, 64-godišnji filantrop i borac za ljudska prava, uhapšen je pre četiri godine po optužbi da je pokušao da obori tursku vladu demonstracijama koje su se 2013. raširile iz Istanbula po celoj zemlji.

Optužen je i za špijunažu i pokušaj zbacivanja vlade neuspelim državnim udarom iz jula 2016. godine.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u decembru 2019. godine da Kavala treba da bude pušten iz zatvora, ali su turske vlasti ignorisale presudu.

Ambasade SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Novog Zelanda navele su juče da odlaganje suđenja Kavali, spajanje različitih predmeta i otvaranje novog procesa uprkos prethodnoj oslobađajućoj presudi "baca senku na poštovanje demokratije, vladavine prava i transparentnosti".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR