Dostupni linkovi

Bidenova administracija traži od Vrhovnog suda da blokira zakon o pobačaju


Protesti u New Yorku
Protesti u New Yorku

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena zatražila je u ponedjeljak 18. oktobra od Vrhovnog suda SAD-a da blokira zakon u saveznoj državi Teksas koji nameće gotovo potpunu zabranu pobačaja, nazivajući mjeru koju podržavaju republikanci očito neustavnom.

Sudije su odlukom pet prema četiri 1. septembra dopustili da zakon stupi na snagu. Teksaški zakon, jedan od niza restriktivnih zakona o pobačajima donesenih na državnim nivoima posljednjih godina, zabranjuje pobačaj nakon šeste sedmice trudnoće, što je period u kojem većina žena i ne zna da su trudne.

Zakon također daje privatnim građanima pravo da provedu zakon tome što im je omogućeno da tuže svakoga ko izvrši ili pomogne ženi u izvršavanju pobačaja nakon što se otkrije srčana aktivnost.

U tužbi Bidenove administracije navodi se da zakon spriječava žene u ostvarenju svog ustavnog prava na prekid trudnoće priznatog kroz historijski slučaj Roe vs Wade iz 1973. godine kojim je legalizovan pobačaj u cijeloj zemlji.

Također se navodi da se zakon nepropisno miješa u rad federalne vlade.

U svojoj presudi od 6. oktobra kojom je privremeno blokirao zakon, sudija Robert Pitman rekao je da je ta mjera vjerovatno neustavna i da ima za cilj izbjeći sudsku kontrolu.

Vrhovni sud ima konzervativnu većinu od šest prema 3 i već 1. decembra bi trebali da razmatraju veliki slučaj pobačaja u sporu fokusiranom na zakon u Mississipiju koji brani abortus od 15-te sedmice. Ova saveza država traži od Vrhovnog suda da ponište Roe vs Wade, a presuda u ovom slučaju bi trebala biti donesena sljedećeg juna.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG