Читај ми!

Ne smiruje se bura u Predsedništvu BiH – Dodik uz pesmu blokirao sve odluke

Kako je i najavio krajem prošle nedelje, Dodik je danas na sednici trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine blokirao sve odluke, a doveo je i obećanog harmonikaša. I jedno i drugo izazvalo je buru reakcija, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet protiv srpskog člana Predsedništva ne navodeći konkretan razlog.

Još jedna sednica trojnog Predsedništva, još jedna blokada – srpski član Milorad Dodik, glasao je protiv svih predloženih odluka. Najspornija tačka – ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u toj državi.

"Čuo sam od gospodina Džaferovića i gospodina Komšića, koji deluju udruženo na svim ovim pitanjima, da je razlog zašto su oni to stavili da je naknadno sad posle 13, 14 ili 15 godina otkrili da je islamska zajednica domicilna, a da su SPC i Vatikan strani subjekti. Što ide zatim da kaže da su Srbi i Hrvati, katolici i pravoslavci, ovde stranci, a da je jedini faktor ovde islam", kaže Dodik.

Blokada rada institucija Bosne i Hercegovine traje više od tri meseca, kada je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o negiranju genocida. Njegovog naslednika Kristijana Šmita, Dodik ni ne priznaje i ne učestvuje u radu zajedničkih institucija.

"Ima jedna znakovita promena u odnosu na dosadašnje ponašanje gospodina Dodika, neke tačke za koje jako zainteresiran, pristao je da ne budu danas na dnevnom redu", kaže Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva Bih.

"To je njegovo ustavno pravo, koliko god nama stvari izgledale apsurdne. Tražio je da se sa glasanja skinu tačke koje se tiču finansijskih sredstava koja su trebala ići za entitete, da ne bi ostali bez tih sredstava", ističe Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH.

U Ustavu BiH piše ako jedan od članova Predsedništva pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što bi u prevodu značilo veto, o osporenim odlukama konačnu reč daju parlamenti entiteta iz kojih je taj član Predsedništva.

Od sednice je jedino bilo burnije ono što joj je prethodilo – Dodik je krajem prošle nedelje najavio da će u Predsedništvu pevati, te je danas u Sarajevo došao u pratnji harmonikaša.

"Na moj poziv došao čovek moj poznanik iz Banjaluke. Ne vidim ništa nenormalno", poručio je Dodik.

"Ja mislim da je sebe ponizio, iskreno da vam kažem", ističe Komšić.

"Ja mislim da je to pokušaj da se ponizi Predsedništvo BiH, koji je završio na samoponižavanju", smatra Džaferović.

Dodik najavljuje da će Skupština Republike Srpske usvojiti zakone kojima će vratiti nadležnosti koje ima po Dejtonskom sporazumu

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво