Počinje onlajn kampanja protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu 1Foto: Pixabay / geralt

Beogradska kancelarija fondacije Kvinna till Kvinna pokreće onlajn kampanju protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, koja će trajati od danas, 18. oktobra do 30. oktobra ove godine.

Cilj kampanje je informisanje javnosti o oblicima seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, zakonskim kaznama i primerima seksualnog uznemiravanja na radnom mestu prikupljenim istraživanjem fondacije Kvinna till Kvinna „Rodnadiskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja u Srbiji“.

Objavljivanje novog, ažuriranog i dopunjenog izdanjaovog izveštaja za period 2018-2021. godine planirano je za početak 2022. godine.

“Prema novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, rodno iseksualno uznemiravanje zabranjeno je ne samo na radnom mestu, već i u oblasti zapošljavanja, stručnog usavršavanja i napredovanjana poslu. Polno uznemiravanje se, u skladu sa članom 182a Krivičnog zakonika, kažnjava novčano ili zatvorom do šest meseci”, podseća se u saopštenju.

Kampanja će, osim u Srbiji, u saradnji sa partnerskim organizacijama fondacije Kvinna till Kvinnabiti biti sprovedena u još pet zemalja Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Severnoj Makedoniji, a planirano je da traje 11 dana (od 18. do 30. oktobra).

Fondacija Kvinna till Kvinna podstiče sve osobe izložene seksualnom uznemiravanju na radnom mestu da kontaktiraju Viktimološko društvo Srbije na telefon 011/22 88 040, kako bi dobile odgovarajuću pomoć ili podršku.

Ova kampanja je sastavni deo regionalne inicijative „Unapređenje radnih prava žena“, koju predvodi Mreža žena Kosova (MŽK), a koja se realizuje u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Finansira je Evropska komisija, a kofinansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari