SAOPŠTENJE FK RADNIK: Uvek smo bili odgovorni i transparentni, napadi na nas su neutemeljeni
Foto: Starsport

odgovor

SAOPŠTENJE FK RADNIK: Uvek smo bili odgovorni i transparentni, napadi na nas su neutemeljeni

Fudbal -

Fudbalski klub Radnik iz Surdulice oglasio se saopštenjem nakon navoda da je opština Surdulica iz budžeta uplatila klubu više od milion evra.

Radnik igra u Super ligi od sezone 2015/16, a najbolje rezultate imao je prethodne sezone kada je završio na šestom mestu i stigao do polufinala Kupa Srbije.

Saopštenje Radnika prenosimo u celosti.

- Uprava FK Radnik, povodom nekih senzacionalističkih navoda da se iz budžeta Opštine Surdulice izdavaja million evra godišnje za fudbalski klub, ističe da je poslovanje FK Radnik je uvek bilo odgovorno i transparentno. Iako nas zakon na to ne obavezuje, osećamo potrebu da sa građanima Srbije podelimo svoje poslovne podatke kako bi stali na put neprestanim i neutemeljnim napadima kojima se obmanjuje javnost i nanosi šteta FK Radnik i pokušava da se diskredituje ministar Novica Tončev.

Kroz ostvarene rezultate i kroz takmičenja FK Radnik je u periodu od 2017. do 2021. ostvario ukupne prihode od približno 550.000.000 dinara ( od čega je više od 60% sredstava iz inostranstva). Državi smo platili više od 72.000.000 dinara na ime poreza. a preostali deo naših priliva trošili smo upravo u Srbiji, najveći deo u Surdulici tako da sebe smatramo društveno korisnim. Glavni prihodi FK Radnik poslednjih godina su obezbedjeni kroz transfere fudbalera, donacije, Uefa sredstva solidarnosti, prihodi od tv prava i prodaje karata, sponzorstva.

FK Radnik je proteklih godina iznedrio velike talente koji su nastupali kako u reprezentaciji naše zemlje tako i u drugim državama poput: Nikole Vasiljevića, Igora Zlatanovića, Samuela Ovusua, Frensisa Keremeha, Filipa Jovića, Dušana Stevanovića,Milana Makarića (najboljeg strelca Superlige Srbije za sezonu 2020/21). Poredjenja radi, FK Radnik je 2017. godine dobio od Opštine Surdulica 29.900.000 dinara, sledeće godine 32.000.000 dinara, 2019. - 31.900.000 dinara. Prošle godine Opština Surdulica je za FK Radnik izdvojila 31.000.000, a za 2021. godinu je predvidjeno za FK Radnik 27.000.000 dinara. Prosta računica pokazuje da je skoro više od polovinu dobijenih sredstava FK Radnik vratio državi kroz plaćanje poreza.

Radnik
foto: Starsport

Fudbalski klub Radnik je pre svega jedno društveno odgovorno Udruženje građana koje je svojim istorijskim uspehom ulaska u Superligu Srbije 2015. godine ušao u renoviranje sportskog stadiona i Surdulica je dobila velelepni stadion koji koriste i drugi sportisti sa opštine Surdulica i koji će koristiti i buduće generacije. Kompletno su renovirane tribine stadiona, postavljeni su reflektori, semafor najnovije tehnologije i sve to je omogućilo održavanje sportskih takmičenja reprezentativnog nivoa i dovođenje drugih sportskih klubova, takmičara i turista u Surdulicu.

Što se tiče navoda o kupovini lokala FK Radnik s ponosom ističe da planski radi na jačanju infrastrukture i poboljšanju uslova za rad naših fudbalera. Sa UEFA sredstvima solidarnosti za razvoj fudbala i poboljšanje infrastrukture kupili smo tri lokala u Tržnom centru "Vema" za potrebe daljeg razvoja našeg sportskog kolektiva. O tome smo uredno podneli izveštaj o namenskom trošenju novca. FK Radnik takodje ističe da u teškim vremenima i u toku pandemije nismo otpuštali radnike i smanjivali plate.

Broj ljudi koji žive od FK Radnik je konstantno oko 40. Redovno izmirujemo svoje obaveze prema državi, plaćamo poreze redovno, aktivno smo učestvovali u akcijama pomoći našim sugradjanima usled pandemije Kovid 19 u vidu pomoći nošenja namirnica najugroženijim i kupovine mašine za pranje i sušenje veša Bolnici za plućne bolesti koja je bila ključna za lečenje korone u našem kraju.

Uprava FK Radnik iz Surdulice

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track